Bán Csaba lelkész tartott ebből az alkalomból áhítatot. A templom régi padsorai megteltek, csak a középen elhelyezett új padok maradtak üresen, illetve a karzaton lett volna még hely. El lehet mondani, hogy a vásárhelyiek illetve a környező településekről érkezettek közös énekkel és imával avatták fel a belül teljesen újjászületett épületet.

-Szeretnénk, ha nyitva lenne hét közben is az ótemplom, hogy a városba érkező vendégek megnézhessék a Vásárhely legrégebbi épülete által őrzött értékeket – fogalmazott a beruházás kapcsán Bán Csaba. Az épület legöregebb része a torony, ebben található az ország egyik legrégebbi toronyórája, a felújításnak köszönhetően a XIX. század végi berendezés mellé restaurálás követően visszakerültek a XVIII. század elejéről való bútorok (legalábbis ami megmaradt), így a templom egy különlegességgel is büszkélkedhet, két különböző korból származó szószék áll egymással szemben. A lelkész elmondta, ezeknek az értékeknek a láthatóvá tétele volt a pályázat célja. Emellett az épület állagmegóvása jó pár évtizedre megoldódik, a gyülekezetnek tágasabb, szebb és világosabb környezetet biztosítanak. Ráadásul csatlakoznak a belváros megújulásához is.

300 év történelme mellett „a mi történetünk” is megjelenik a templomban, korunk az új padokkal, az üvegajtóval és a karzatra vezető üvegfeljárókkal képviselteti magát, továbbá a szigetelés is megtörtént, és az épület korszerű fűtést és világítást kapott.

Az átadás-átvétel legkésőbb hétfőre lezárul – tudtuk meg Bán Csabától. Szombaton esküvő, vasárnap istentisztelet lesz, tehát a felújított templombelsőben megkezdődik az élet. A tervek szerint az önkormányzat segítségével az épület kívülről is megszépül, és ha ez is megtörtént, október végén, november elején tartanak egy nagyobb hálaadó istentiszteletet.

Kokovai Péter