Több intézkedés lép életbe a nemdohányzók védelme érdekében – fogalmazott dr. Gilyán Judit, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi- Makói Kistérségi Népegészségügyi Intézetének vezetője. A trafiktörvény 2013. július 1-jétől lesz érvényes, ami azt eredményezi, hogy dohányárut csak külön erre a célra üzemeltetett dohányboltban forgalmazhatnak, kétezer lakosonként maximum egy ilyen bolt működhet. A tarfikok működtetésére vonatkozó pályázatot várhatóan novemberben írja ki az állam.

További szabályok is bevezetésre kerülnek, például a trafiktörvénnyel egy időben, már 18. életévét betöltő személyt sem lehet kiszolgálni dohányvásárlás esetén, hogyha az adott üzlethelységben tartózkodik kiskorú is – ismertette dr. Gilyán Judit, aki elárulta, hogy a munkatársai rendszeresen ellenőriznek például vendéglátó üzlethelyiséget, közforgalmú intézményeket, játszótereket, pályaudvarokat az ügyben, hogy betartják-e a dohányzási törvényeket.

A tapasztalatok pozitívak, az ellenőrzések alatt megyei szinten még nem szabtak ki egészségvédelmi bírságot amiatt, hogy valamelyik vendéglátóhelyen erre a célra ki nem alakított helységben dohányoztak volna. Az emberek általában betartják azt, hogy az adott épülettől ötméteres körzetben nem gyújthatnak rá. A jogkövető magatartáshoz hozzájárult az is, hogy nagy hangsúlyt fektettek a kommunikációra, a Rádió 7 műsoraiban is több alkalommal ismertették a szabályozást – tette hozzá az intézetvezető.

A Rádió 7 műsorából kiderült, egy munkahely esetén a munkáltató dönt azt illetően, hogy szabad-e dohányozni az intézmény területén, vagy kialakít-e egy kijelölt dohányzóhelyet.

Egy munkavállalónak, ha a munkahelyén már aláírja a dohányzásról szóló tájékoztatást, kijelenti, hogy tudomásul veszi, és beleegyezik a leírtakba.

A közoktatási intézményekre külön odafigyelnek – folytatta dr. Gilyán Judit. Az ellenőrök folyamatosan járják az iskolákat, és próbálják felhívni a fiatalok figyelmét, hogy ne szokjanak rá a cigarettára, mert káros az egészségre, és mert komoly büntetések járhatnak érte. Az oktatási intézmények minden esetben „nem dohányzó intézménynek” minősülnek, így tilos az épületen belül és belső udvarban is a cigarettázás. Rágyújtani csak a bejárattól 5 méteres körön kívül lehet.

Január elsejétől már csak különböző feliratból és képekből álló kombinációkkal ellátott dohányárukat vásárolhatunk. Ennek célja, hogy a vásárlók előtt vizuálisan is megjelenjenek a cigaretta káros hatásai, következményei.  Összesen 42 kombináció létezik, ezekkel találkozhatunk a cigisdobozokon, amelyek a doboz felületének negyven százalékát foglalják majd el.