A Csíkos Műhely Kft. és a Digital Foto 2002 Kft. több közös tulajdonsággal bír. Mindkét vállalkozás Hódmezővásárhelyen van és mindkét cég vezetői döntöttek úgy, hogy pályázati lehetőségeket kihasználva fejlesztenek. Egy, 2009-ben kiírt mikrovállalkozások fejlesztésére irányuló pályázaton indultak mindketten, sikeresen.

Csíkos János térburkolat újítás, gépkocsi emelő, és tetőjavítás céljából pályázott 5 millió 780 ezer forintra, 2009. decemberében, és 2010. júliusában kapta az elbírálást. A Csíkos Műhely Kft. munkatársa saját maga írta meg, és állította össze a pályázati anyagot. Mivel a fejlesztés tartalmazott építészeti beruházást is, a pályázati anyaghoz csatolni kellett építési engedélyt is, amely beszerzése nem kis feladat.

Antalóczy Tibor, a Digital Foto 2002 Kft. ügyvezető tulajdonosa a fotólabor korszerűsítésének érdekében adta be kérvényét, még 2009-ben. Mindkét pályázat magas intenzitású, 60 százalékos támogatottságú. Körülbelül 19 millió forint értékben kért segítséget, amiből egy részt már idén májusban megkapott, a továbbiakra pedig pár héten belül számíthat. Eszközbeszerzéshez elengedhetetlen, hogy konkrét árajánlatokat adjanak a pályázat mellé.

A két vállalkozó elmondta, nem könnyű megírni egy ilyen pályázatot, ugyanis annak több formai követelménynek kell megfelelnie, és érvényes, hivatalos számlákat kell benyújtani. Benkő Zsolt hozzáfűzte, ha egy pályázatot elfogadnak, akkor az adott vállalkozónak kiküldenek egy befogadó levelet, és saját felelősségére fejlesztheti, terjesztheti cégét, azonban a kérvényben megjelölt összeg bruttójával rendelkeznie kell.

További pályázatok indulnak falumegújítás, és vidékörökség megőrzés céljából – árulta el a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetője. A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület feladata elsősorban az, hogy majd a pályázó vállalkozóknak időben kiküldjék az elbírálást, de a pályázat megírása során is segítséget nyújtanak.