A 4,2 milliárdos belvárosi fejlesztés után a város most a Szent István tér rekonstrukciójára koncentrál, melynek célja az elmaradott városrész bekapcsolása a város gazdasági-társadalmi vérkeringésébe.

A területen hat társasház újulhat meg az átfogó program keretében: a 78., 80., 83., 85., 87. és 88. számú házak homloktatát újítják fel és kicserélik a nyílászárókat 303 millió forintos költséggel. Ezekben a házakban az önkormányzat tulajdonrésze eléri a tíz százalékoz, azonban a nem önkormányzati ingatlanrészek esetében a lakóknak öt százalékot kell önrészként viselni, az önkormányzat 25 százalék költségeit fedezi, míg az uniós támogatásokból a fennmaradó 70 százalékot finanszírozzák.

116 milliós költségvetéssel újul meg a környék teljes tér-, út és járdafelülete, továbbá a zöld területeket további 35 millió forintból újítják meg. Épül itt egy új játszótér 20 millió forintos költségvetéssel, és a terület védelmére térfigyelő kamerarendszer épül ki újabb 20 millióból.

A Szent István tér 3. alatti iskolaépület homlokzatát felújítják, kicserélik tetőszerkezetét és nyílászáróit 127 millió fontból, és a piac csarnoka 20, míg a Szent István Király plébánia nyílászáróit is kicserélik, amelynek költsége a szigeteléssel együtt 15 millió forintot fog kitenni.

A stadionban az öltözői megújítására 64 milliós költséggel lesz lehetőség, amely gépészeti munkákat, a vizesblokkok és nyílászárók cseréjét teszi lehetővé, továbbá az épületet teljes hőszigetelést kap.

A környék kulturális életének fellendítése is célja a programnak, amely lehetőséget ad a Szenti István Általános Iskola alagsorában közösségi helyiségek kialakítására 42 milliós kerettel, és a civil szervezetek 30 millió forintot kapnak működésük elősegítésére.

 

##video:265127##

 

A teljes program 896 milliós költségvetést takar, amelyből 694 milliós a támogatás, és 201 milliót visel a város önrészként, azaz a támogatási intenzitás meghaladja a 77 százalékot.

Almási István elmondta: a város idén tavasszal adta be pályázatát az első fordulóra, és még a második forduló beadása előtt fórumot rendeztek, ahol a környék lakói, szervezetei elmondhatták véleményüket a tervekről. A második fordulóról a döntés még az ősszel várható, és kedvező elbírálás esetén a munkák jövő januárban megkezdődhetnek, a program tervezett zárása 2014. december 31.

A polgármester hozzátette: az infrastrukturális beruházások egy év alatt elkészülhetnek, míg a közösségi élet fejlesztésére két év áll rendelkezésre. Az önkormányzat a program megvalósításában együttműködik a Kapcsolat Központtal és a Hódmezővásárhelyi rendőrkapitánysággal is.

Arnay