A Tiszavölgy Kalandtúra 5. állomása Szolnokról indul. Pénteken reggel a regisztráció után rajtoltak el. Felkeresték a Rákóczi várat, a Szigligeti Színházat a katonai és a repülőmúzeumot is. Rákóczifalván megismerkedtek a kuruc hagyományokkal, körbjárták a Macimúzeumot, kóstoltak bodagot Cigakházán – tudtuk meg az első napi programokat Kéky Kira sajtófőnöktől.

Tiszakécskére érve a szüreti hangulattal és a helyi termékekkel várták a túrázókat. Fafaragóval, kézművesekkel és borászokkal találkoztak a skanzen szerű óvárosban Csongrádon, de felkeresték a Tisza egyik legszebb strandját is a Kőröstöroknál. Szentesen eveztek a várost átszelő Kurcán, megnézték melyik volt az a 11 mesterség, amit az iparosok űztek a városban. Tovább kerekezve Szegváron a szélmalomnál is megálltak, majd belekóstoltak a néptáncba is.

Szombat délután érkeztek meg Mindszentre, ahol vizes és kulturális programok teljes tárháza várt rájuk. Ősi mesterségeket próbálhattak ki, így aztán hálókötés, szövés-fonás, kubikosság, paprikaszelés, méhészet volt a múzeum udvarán a program. Az éjszakát az élő Tisza partján a Kempingben töltötték.

A túra utolsó napján a természetvédelmi őrök segítségével meglesték a madárvonulást a Csaj tavon. El kirándultak Ópusztaszerre is, majd Mártélyon végigjárták a vízi tanösvényt.

Hódmezővásárhelyen mielőtt célba ért a Tiszavölgy Kalandtúra, előtte megismerkedtek a híres vásárhelyi hímzéssel, valamint Ambrus Sándor fazekas mester is bemutatta műhelyét –számolt be portálunknak a sajtófőnök.

Természetesen a csoportot végig kísérte a Tisza Nagykövete, Hídvégi Üstös Pál is. Mindszentre például a sokak által jól ismert 80 éves Gémes Ferenc kíséretében érkezett. Hídvégi elárulta: nagyon örülök, hogy az öt hét alatt közel 2000 embert sikerült megmozgatnunk.

##video:265106##

További képek hamarosan!