A gyülekező és a regisztráció után Katus Attila többszörös aerobic világbajnok mozgatta meg a résztvevőket. Tíz órakor rajtoltak a versenykerékpárosok, akik több mint hatszázan vágtak neki a különböző távoknak. 12, 36 és 58 kilométert kellett teljesíteniük. A kerékpáros teljesítménytúrázók 12 és 30 km-es számok közül választhattak.

A kalandtúrázók másfél kilométert tettek meg, míg a gyalogosoknak 11 km-el kellett megbirkózniuk. Mindezek mellett a terepfutók szintén 12 és 30 km közül választhattak.

A rajt a médiatámogató Rádió 7 és www.promenad.hu rajt és célkapujától indult, így természetesen ide érkeztek vissza a kitartó versenyzők. A regisztrálók között egy ismerős arc is feltűnt, hiszen kollégánk Arany-Tóth Attila is nevezett, aki a kerékpárjával a 30 kilométeres távnak vágott neki. – Nem vagyok nagy versenyző típus, de ezen a teljesítménytúrán szívesen részt veszek – mondta a bemelegítés közben Arany-Tóth Attila.

Az elsőként a 12 kilométeren indult versenyzők haladtak át a Rádió 7-es célkapun. A 14 éves Repcsin Benjamin az interneten figyelt fel a programra. Nagyon szeretek bicajozni, így ezért jöttem ki ma délelőtt – fogalmazott a beérkezést követően a fiatal, aki egyébként tájfutó.

Szabó Áron a mártélyi általános iskola tanulója. Miután beérkezett és átvette emléklapját utána kérdeztük. A csapattársaim mondták, hogy indulnak a teljesítménytúrán, ezért én is csatlakoztam hozzájuk – tudtuk meg a triatlonistától, aki hozzátette: a teljesítményemmel elégedett vagyok, de kicsit bánom, hogy nem a 36 km-t választottam, na de majd jövőre.

A létszámmal nincs probléma, ugyanis több mint ötszáz embert sikerült megmozgatnunk – kezdte beszélgetésünket Kruzslicz Imre szervező, aki hozzátette, hogy a szervezéssel akadtak egy kis gondok, hiszen néhányan eltévedtek a rövidtávosok között. A program célja egyértelműen, hogy minél több embert megmozgassunk. A mai napra a megye több városából érkeztek sportolni vágyók, de akadtak, akik messzebbről jöttek. Így aztán Szarvas, Békéscsaba, de még budapesti túrázók is akadtak az indulók között.

Mindezek mellett lényeges célja a programnak, hogy az ideérkezők megismerkedhetnek ezzel a gyönyörű tájvédelmi körzettel – zárta a szervező.