Bár a szervezési teendők elfoglaltak, de úgy tűnt, hogy a tavalyinál is többen voltak – mondta a programról Szabó Péter, az Alföldi Repülőklub elnöke, szervező. Egy repülőtér hatalmas ahhoz, hogy könnyen meg lehessen becsülni a résztvevőszámot, de az ezer férőhelyes parkoló megtelt, így vélhetően négy-ötezer látogatója volt a napnak. Azért is sikeresnek mondható a program, mert minden eleme problémamentesen és pontos terv szerint zajlott – tette hozzá.

A főzőcsapatok készülődése mellett kilenc órától ökomenikus Istentisztelettel avatták fel a reptéren épített kápolnát, majd gyerekprogram emelte a hangulatot, meg a modellezők gépei is emelkedtek.

Később sárkányrepülők, siklóernyősök, autózsíró, vitorlázógépek, motoros műrepülők egyedül és kötelékben is voltak a levegőben. A program mondhatni fénypontja a Román Sasok bemutatója volt. Róluk Szabó Péter elmondta: két éve már jártak Szatymazon, az egyik emberük kiesett a csapatból, és ennyi idő kellett, hogy újra egy jól összeszokott csapat legyenek, amit a közönség is jól értékelt.

A Román Sasok műsora után a nézők utasokká válhattak: a vendégeket többek között a leginkább a szúnyogirtó repülőként ismert AN-2-es géppel vitték fel a levegőbe. Az orosz gép hangos is, ráz is amíg a kifutón mozog, de felejthetetlen jó élményt nyújt a levegőben.

Molnár Attila