Tóth Ferenc hangsúlyozta: a felügyelők minden esetben egyenruhában, jelvénnyel és szolgálati igazolvánnyal látják el feladatukat, akiknél ez nincs, az nem közterület-felügyelő. Joguk van igazoltatni, járművel megállítani, és ha az igazoltatott személy nem hajlandó kilétét felfedni, bekísérhetik a rendőrségre, sőt ha erőszakoskodik, még kényszeríthetik is. Ilyen azonban eddig Vásárhelyen nem fordult elő – szögezte le Tóth Ferenc.

Az idén a szárazság miatt csak az év első időszakában kellett, hogy a fű levágására figyelmeztessenek ingatlantulajdonosokat, és egyre kevesebb az alkalom, hogy tilosban parkoló járművekkel szemben kelljen eljárniuk. Az önkormányzat rendeletet alkotott tiltott, közösségellenes magatartásokról, amelynek betartatása a felügyelők feladata, ennek kapcsán kérték segítségüket túl hangosan bulizó fiatalok lecsendesítésére, és felléptek már a közterületen italozókkal szemben is.

A felügyelők szolgálati mobiltelefonnal rendelkeznek, amelyen elérhetők, de a városháza központi, 62/530-100-as telefonszámán keresztül is felvehetik velük a kapcsolatot a polgárok. Folyamatosan kontaktusban vannak az önkormányzat települési képviselőivel és a rendőrséggel egyaránt, akikkel közösen járőröznek, különösen a hétvégeken, a rendezvények idején.

Tóth Ferenc elmondta, hogy a közterületi építőanyag tárolás szabályait is a legtöbb vásárhelyi betartja, tudja, hogy ezért közterület használati díjat kell fizetni, és az is ismert, hogy törmeléket tilos a közterületen tárolni. A koordinátor beszámolt arról, hogy a legutóbbi időszakban Kishomok területére koncentrálta, ahol az egyébként is szűk utcákban a közlekedést és a kereszteződések beláthatóságát akadályozták a kilógó ágak. A megküldött írásos értesítőkkel, személyes találkozások alkalmával a figyelmeztetésekkel elérték azt, hogy a településrész már jobban közlekedhető.

Arnay