Emlékeztetett: az önkormányzatoknak szeptember végéig kell szándéknyilatkozatot tenniük arról, hogy tudják-e a jövőben vállalni az intézmények fenntartását. Ezt követően – már a költségvetési számok pontosabb ismeretében – október végéig kell a 3000 főnél nagyobb lélekszámú településeken a képviselőtestületeknek egyértelműen nyilatkozniuk.
Kifejtette: pontosan szabályozták, milyen körülmények hiánya esetén mondhatnak le az önkormányzatok a működtetésről.
Úgy sejtem az intézmények jóval több mint felét, legalább kétezer intézményt kell majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak koordinálnia – fogalmazott Hoffmann Rózsa.
Nem lesznek ugyanakkor szándékolt elbocsátások, és összevonások – erősítette meg ismét az oktatási államtitkár. Hozzátette: korábban jelezték, hogy azoknak a paramétereknek, amelyeket a törvény egyértelműen lefektet, meg kell felelni. Ha ebből az következik, hogy szomszédos iskolákban csak 10-12 gyerek van, akkor ott nyilvánvalóan összevonásra lesz szükség, és ebből az következik, hogy ott kevesebb pedagógus is el tudja látni a feladatot – jelezte.
Az iskolaköpeny használatáról azt mondta: az egyenruha, vagy iskolaköpeny nagyon sok előnnyel jár.
Azt az óriási különbséget, ami a gyerekek között van öltözködésben a köpeny “áldásos módon eltakarja”. Emellett magyar munkavállalók kapcsolódhatnának be közbeszerzés útján a köpenyek, egyenruhák megvarrásába – jegyezte meg.
“Melengetem ezt a gondolatot (…) vállalom, hogy nagyon jónak tartanám” – fogalmazott, hozzátéve: keresnek hozzá forrásokat.

forrás:MTI