1. Ánizs

Az ánizs termése antibakteriális hatású, de nyák- és görcsoldó is. Ezzel megkönnyíti a köhögés felszakadását. Belsőleges és külsőleges alkalmazásra javasolják a légutak gyulladásaiban.

2. Borostyán

A borostyán levele görcsoldó és antibakteriális hatású. Javasolják a borostyánlevelek alkalmazását légúti gyulladásokban, különösen hörgők krónikus betegségeiben. A borostyánkészítmények alkalmazása gyermekek esetében tudományosan dokumentált.

3. Orvosi zilic

Az orvosi zilic levelei és gyökere enyhítik a nyálkahártya-irritációt, és alkalmasak a torokgyulladás és a száraz köhögés kezelésére.

4. Tavaszi kankalin

A tavaszi kankalin gyökere és virága a benne található szaponinoknak köszönhetően nyákoldó hatású. Javasolják használatukat légúti gyulladásokban, a kankalingyökeret krónikus hörghurut esetén is. Különösen hatékony kakukkfűvel kombinálva.

5. Kereklevelű harmatfű

A kereklevelű harmatfű görcsoldó hatású, és számos baktériumot elpusztít. Hatékonynak tartják alkalmazását görcsös és száraz köhögésben. A kereklevelű harmatfű kiegészítő terápiaként is alkalmazható szamárköhögés és asztma esetén.

6. Kakukkfű

A kakukkfű nagyon hatékony különböző baktériumok és vírusok ellen. Ezen túlmenően elősegíti a nyák felszakítását, oldja a hörgők görcsét. Felhasználását még javasolják légúti gyulladásokban, főleg hörghurutban, és a szájnyálkahártya gyulladásaiban is.

Forrás: Alexandra Kiadó: Zöldpatika / életmód.hu