A medvehagyma a lilomfélék családjába tartozó, 25-30 centiméteres növény. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. Ízében és illatában a fokhagymára emlékeztet. Egy évben egyszer, tavasszal lehet gyűjteni. Magyarországon a védett területeken a medvehagyma is védett növénynek minősül. Sokan összekeverik a gyöngyvirággal, mert a levele nagyon hasonlít rá. A medvehagyma igen elterjedt a gasztronómiában is, sajtokban, salátákban előszeretettel hasznosítják – mondta Gulyás-Szabó Gergely, a Rónasági Gasztro Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagyon hasonlít a fokhagymára, nemcsak ízében és illatában, hanem értisztító hatásában is. A medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, amellyel elősegíti az emésztést, de ismeretes vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő hatása is, hiszen a vérzsírokat jól karban tartja. Egészségügyi hatása a belőle készült ételek elfogyasztása után is tapasztalható.

A Rónasági Gasztro Sütőipari Kft. egyik legfinomabb és legkülönlegesebb terméke a medvehagymás túrópogácsa, amely vajjal készül és a medvehagymának nem a hagymáját, hanem a levelét használják elkészítéséhez. Mivel évente egyszer lehet begyűjteni, így a Rónaságihoz fagyasztott állapotban kerül a medvehagyma levele, hiszen a legjobban a fagyasztással lehet a frissességét megőrizni. Népszerűsége töretlen, a Rónasági üzleteiben naponta 30-40 kilogramm friss pogácsát árusítanak.

A Rónasági Gasztro Sütőipari Kft. üzleteiben a több százféle termék között a medvehagymás túrópogácsát is megtalálják.

Kodácz Csengele