Korábban már írtunk arról, hogy a faházak építéséhez szükséges ÉME-t hamisítják. Arról is írtunk már, hogy milyen nagy a felelőssége a felelős műszaki vezetőnek és a műszaki ellenőrnek abban, hogy az építkezésen minden rendben legyen. Most nézzük meg azt, hogy milyen papírt kérjünk attól a vállalkozástól, aki nekünk faházat épít. Ez nem a sokat emelgetett ÉME, azaz Építőipari Műszaki Engedély.

A kiadott építési engedélyekben általában szerepel egy mondat, amely nagyon fontos. Így szól: „építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség igazolása mellett lehet”.  Mindez azt jelenti, ha egy építési termék, berendezés vagy szerkezete nem rendelkezik szállítói megfelelőségi nyilatkozattal, azt törvényesen nem szabad beépíteni az épületbe. Ezt a papírt a gyártónak kell kiállítania, lepecsételnie és aláírnia.

A faházak szerkezeteinél ezt kizárólag az állíthatja ki, akinek a nevére az ÉME szól, s mindennek megfelel, amit az ÉME előír. Csongrád megyében a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületén kívül nincs olyan cég, ami jogosult ezt kiállítani – tudtuk meg Hársasi Tibortól. Az egyesület elnöke hozzátette, egyre gyakrabban fordul elő, hogy hatósági ellenőrzések során az építésfelügyelők is a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot kérik, nem az ÉME-t. Ezt a tanúsítványt kell keresnie a felelős műszaki vezetőnek és a műszaki ellenőrnek is, például a faház faláról, mint szerkezetről.

A KÖHE székhelye Hódmezővásárhelyen van a Fári u. 28. szám alatt. Telefonon a 62/240-265-es számon, míg interneten, a www.kohe.hu oldalon lehet tájékozódni. Az fenti fórumok bármelyikén feltehetik kérdéseiket.

Kodácz Csengele