A KIM a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló kormányrendeletet, valamint az ezzel kapcsolatos törvényt is módosítaná azzal a céllal, hogy megújítsák a halottvizsgálat folyamatát és egyértelműbbé tegyék az ezzel kapcsolatos jogokat és a kötelezettségeket. Megalkotnák a rendkívüli halál esetén alkalmazandó hatósági eljárás szabályait és ezzel kapcsolatban csökkentenék az állam és a polgárok terheit – olvasható a kormányzati portálon elérhető tájékoztatásban.
A tervezet alapján nem természetes halál esetén hatósági árassá válhat a kórbonctani vizsgálatra, hatósági vagy igazságügyi boncolásra történő oda- és visszaszállítás, arra hivatkozva, hogy a tapasztalatok szerint ilyen esetben az előírt díjhoz képest a szolgáltatók más állami szereplő számára lényegesen drágábban teljesítenek. A szállítás díja továbbra is a kórbonctani vizsgálatot végző intézményt vagy az ügyben eljáró hatóságot terhelné.
A jövőben a hamvasztóüzemeknek minden évben kötelezően közzé kellene tenniük áraikat. Emellett a jelenlegi gyakorlathoz képest némileg szigorodnának a szabályok az elhunyt hamvainak hazavitelére vonatkozóan: az urnát akkor lehetne hazavinni, ha azt az elhunyt végrendeletében kérte, vagy a temetésre kötelezettek közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek a hazavitellel.

A KIM szigorítani javasolja a temetkezési szolgáltatók működésének szabályait, így kiterjesztenék az összeférhetetlenséget azokra az egészségügyi intézménnyel jogviszonyban álló munkavállalókra, akik az elhunyt kezelésében, kiadásában érintettek. A tárca javaslattervezete meghatározza a temetkezési szolgáltatók ellenőrzésének és szankcionálásának szabályait, így a temetkezési szolgáltatásokat engedélyező hatóság a jövőben bírságot szabhatna ki, illetve a működési engedélyt is visszavonhatná.
A javaslat új fogalmat alkot a nem természetes halállal kapcsolatban, biztosítja a személyes adatok kezelését, megteremti a halottszemléhez szükséges halottvizsgálati szaktanácsadói névjegyzék alapjait, ismételten kötelezővé teszi az igazságügyi szakértői eskütételt, illetve általános jelleggel meghatározza a szaktanácsadó fogalmát.
A KIM szerint az intézkedések végrehajtásával csökkenhet a felderítetlen halálesetek száma, egyértelműbb lesz a halottvizsgálat folyamata, eredménye pedig szakmailag megalapozottabb lesz.

forrás:MTI