„Tornyainak Munkácsy, 895” – olvasható a női arcot ábrázoló olajfestményen, amely Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának harmadik darabjához készült tanulmány. Dr. Kószó Péter alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón megköszönte a Budapest környékén élő gyűjtőnek a felajánlást, és a média nyilvánosságát kihasználva azt üzente neki: „A festmény a lehető legjobb helyre fog kerülni.”

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, arra nincs bizonyíték, hogy az 1895-ben ösztöndíjasként Párizsban tartózkodó Tornyai dolgozott Munkácsynak, de feltételezhető, erre enged következtetni a kép kvalitása és a dedikáció, amely jelzi, hogy a mester és a fiatal művész jó kapcsolatba kerültek.

A festmény a felújított Tornyai János Múzeum fogadóterében kerül elhelyezésre, és ott tekintheti meg a közönség a szeptember 1-jei megnyitótól a Csernus Tibor kiállítás zárásáig, azt követően átkerül az Alföldi Galériába, ahol nagy valószínűséggel Tornyai festményei mellett kap helyet. Dr. Nagy Imre a festmény kapcsán a fény-árnyék bravúros játékára hívta fel a figyelmet.

Hogyan a Munkácsy kép mikor került el Tornyaitól nem tudni, csak arról vannak adatok, hogy 1927-ben az Ernst Múzeum aukcióján bukkant fel, azóta feltehetően magángyűjteményekben “lappangott”. Szeptembertől viszont a nagyközönség is megcsodálhatja.

Kokovai Péter