Egy új tanulmány szerint a férfiak kevésbé hiszik el, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. ”Felmérésünk eredményei azt mutatták, hogy a férfiak kevésbé érzik maguk magabiztosnak, ha zöldségeket, vagy gyümölcsöket fogyasztanak, különösen, munka és tévénézés közben” – nyilatkozta John A. Updegraff, az ohiói Kent Állami Egyetem pszichológia docense, a tanulmány szerzője. A kutatási eredmények szerint az egészséges étkezésre és a fokozott zöldségfogyasztásra vonatkozó felhívások és egészségügyi ajánlások közel sem olyan hatásosak a férfiak esetében, mint a nőknél.

A tanulmány során Updegraff és kutatótársai arra keresték a választ, hogy vajon a ”tervezett viselkedés elmélete” elnevezésű pszichológiai jelenség magyarázatot adhat-e a férfiak jóval kisebb mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztására. A tervezett viselkedés elmélet elsőssorban az emberek meggyőződése, vagy hite és viselkedése között fennálló kapcsolatot vizsgálja, mondta Dr. Updegraff. A kutatók összesen 3400 résztvevő adatait használták fel, melyekből kiderült a résztvevőknek a különféle ételekhez kapcsolódó meggyőződése, hozzáállása és viselkedése. 

Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy a nők gyümölcsökhöz való hozzáállása  jellemzően sokkal pozitívabb, mint a férfiaké. A férfiakhoz viszonyítva a nők például jóval nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásától jobban fognak kinézni, és tovább élnek. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők sokkal szívesebben nassolnak friss gyümölcsöket, és ha fáradtak, vagy nagyon éhesek, akkor is gyakran esznek zöldségeket. A megkérdezett férfiak többsége úgy érezte, hogy környezete túlságosan is megpróbált rájuk hatni, hogy egyenek több zöldséget, tehát az erőltetett ráhatás a férfiak számára nem bizonyult megfelelő motivációnak, nyilatkozta Dr. Updegraff.

forrás:betegszoba.hu