A Gyulai Húskombinát 1,5 milliárdos tőkeemelésben részesül az MFB Invest Zrt.-n keresztül lapunk információi szerint. Az ezzel kapcsolatban és az aszálykárokról szóló szerdai sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter cáfolta, hogy végleges döntés lenne. A kormany.hu közlése szerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Gyulai Húskombinátot. Ez kifejezi azt, hogy minden szükséges lépést megtesz a kabinet a Gyulai Húskombinát megsegítésére, ám ennek részletei nem ismertek. A Kormányszóvivői Iroda szerint mindez kizárja az állami befektetés lehetőségét. Lapunk értesülései szerint ugyanakkor beavatkozás fejében az állam tulajdonrészt kapna a cégben. Hogy pontosan mekkora hányadban, az még a tulajdonosok és az állam későbbi egyeztetésein dől el. A húsipari cég 1,2 milliárddal tartozik tulajdonosi körének, a HAGE-NAGISZ-nak, ennek egy részét a rendezés keretében elengedik, a maradékot pedig három év alatt ütemezetten fizeti meg a Gyulai.

„A lépés eredményeképp a Gyulai Húskombinát likviditása normalizálódna, és az eddigi megrendelések, valamint a jövőben érkező igények legyártására is lenne elegendő forrás. A cég így egyensúlyba kerülhet.” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ruck János, a húsipari cég vezérigazgatója, aki hozzátette, minderről hivatalos értesítést még nem kapott. Ruck hangsúlyozta: ezzel a cég megmenekülhet. Arra a kérdésünkre, hogy várhatóan mekkora tulajdonrészt kaphat az állam a segítség fejében, a vezérigazgató kijelentette: mindez a további egyeztetések során dőlhet el, de várhatóan 50 százalék körüli hányadot szerezhet ilyen módon az állam.

A vezérigazgató hozzátette: a likviditást biztosító lépésen túl az elmúlt napokban a hosszabb távú tervekről is volt egyeztetés a kormányzattal. „Második lépésként a tiszántúli termelési hátteret vonná be a kormány a tulajdonosi körbe. Ennek eredményeképp a jövőben a térség négy nagy sertéstenyésztő szövetkezete szerezhetne tulajdonrészt a húsipari cégben a mostani szándék szerint kedvezményes feltételekkel. Ezzel a teljes integráció helyreállna” – fogalmazott lapunknak Ruck, aki hangsúlyozta: mindez csak a likviditás megteremtése után következő lépés lehet az eddigi egyeztetések szerint.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a cég rendkívüli likviditási gondokkal küzdött. A vállalat ennek ellenére az idei első félévben közel 10 százalékkal tudta növelni belső értékesítését a tavalyi év hasonló időszakához képest, miközben a hazai fogyasztási adatok stagnálást mutattak. Az üzem így ebben az időszakban 240 tonnával többet termelt, ebből a növekményből közel 150 tonna a belföldi értékesítés növekedését teszi ki, a többi az export bővülése. A megnövekedett költségek azonban komoly problémát okoztak: a Gyulai Húskombinát alapanyagra fordított kiadásai az év első felében több mint 300 millió forinttal nőttek, amely csupán az árak emelkedéséből, és nem a volumenhatásból adódik.

A tulajdonos máshol fejleszt

A likviditási válságba került Gyulai Húskombinát Zrt.-t a többségében tulajdonló HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenlegi helyzete miatt sem tudta kisegíteni. Ennek oka azonban nem a tulajdonos csoport nehéz helyzetében keresendő. Ellenkezőleg: az ágazatot jól ismerő szakértők szerint sikeresnek számító HAGE erőforrásait éppen fejlesztései kötik le, hiszen a csoport csaknem 8 milliárd forint értékű állattenyésztéssel kapcsolatos beruházást bonyolít.

forrás és teljes cikk:vg.hu