Az Eurotex Ipari és Szolgáltató Kft., az ország legnagyobb exportárbevételű hazai magántulajdonú textilipari vállalkozása egy új technológia bevezetéséhez nyert pályázati forrást. A megnyert 38 millió 452 ezer forintból az új technológia bevezetése mellett két új ipari síkkötőgépet vásárol a cég.

– Az új technológia rendszerbe állítása után, annak hozadékaként jelentősen megnő a társaság termelőkapacitása – mondta Rácz Árpád, aki hozzátette, hogy erre szükség is van, hiszen az előjelzések szerint jövő év közepére olyan mértékű termelés felfutás várható, ami szerint szükségessé válik a termelési háttér jelentős bővítése. Ez 35-40 új munkahely létrehozását jelenti Hódmezővásárhelyen és a régióban, de ez a szám akár növekedhet is.

Jelenleg ennyi szakképzett erő nem áll rendelkezésre a munkaerő piacon, ezért a fejlesztés alapvető feltétele a síkkötőipari képzés újraindítása, valós gyakorlati képzőhelyek mielőbbi kialakítása – folytatta Rácz Árpád. Az elméleti és a gyakorlati oktatás feltételeinek kidolgozása jelenleg a vásárhelyi Önkormányzat, a HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézmény és az érintett cégek bevonásával történik.

Ez a kérdés rövid időn belül meg fog oldódni, mert évek óta kézzelfogható a vásárhelyi önkormányzat segítő szándéka a helyi cégek munkahely teremtési és megtartási törekvéseinek anyagi támogatásában. Az Eurotex Kft. 2007-ben 21 millió forintot kapott a várostól erre a célra. A három éves vállalt határidő 2010-ben ugyan már lejárt, de ezek a munkatársaink még most is itt dolgoznak, és az Ő munkájuknak is köszönhető, hogy most tovább tud lépni és bővülni tud az Eurotex – zárta Rácz Árpád.

Az Eurotex jelenleg több mint 100 főnek ad munkát, sőt az országban a legnagyobb részt vállalja a hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásában.

Fellendülőben az Európai textilipar

Az ázsiai gyártási költségek jelentős megemelkedése és az Észak –afrikai politikai helyzet bizonytalansága miatt az európai textilipar újra fellendülő ágban van. Hódmezővásárhely meghatározó kötőipari centrum maradt Európában, a még rendelkezése álló emberi erőforrásokra építve a társaság az elmúlt években is több kutatás-fejlesztési projektet valósított meg. A fejlesztések tervezésében és végrehajtásában támogatja a vállalkozást az Eurotex által gesztorált, már 1998 óta működő Dél-alföldi Regionális Textilipari Klaszter.

A termelő vállalkozás különös figyelmet fordít a munkatársak továbbképzésére, a legmodernebb technológia alkalmazására és a legigényesebb piacok megtartására. A tőkeerősebb versenytársakkal szemben csak a folyamatos innovatív fejlesztés, és a termelési hatékonyság növelése jelentheti a versenyben maradást, a piaci pozíciók megtartását és új piacokon hídfőállások létesítését – áll az Eurotex Kft. közleményében.