A fórumon Lázár János elmondta: a kiemelt státusz az építés meggyorsítását eredményezi, amely eredménye lesz, hogy jövőre megkezdődhet a város elmúlt két évtizedében nem tapasztalt útépítés, és a várost terhelő kamion és személyautó forgalom jelentős része el fogja kerülni a várost.

Almási István alpolgármester kijelentette: a város eddig is jelentős forásokat fordított munkahelyek megőrzésére és teremtésére, és a März Kft. mellett csütörtökön az Eurotex Kft. is cégük bővítését jelentette be, amely további munkahelyek megvalósulását teszik lehetővé a városban.

##video:264811##

Szeptemberben nyolcvan hátrányos helyzetű tanuló veheti át az önkormányzattól azokat a laptopokat, amelyek a diákok tanulását fogják segíteni, és ebben az évben is 2400 diák étkeztetésének költségét viseli a város.

Lázár János országgyűlési képviselő, Vincze Lajos felvetésére a város tömegközlekedésének átalakításáról elmondta: sűrűbben fognak szeptembertől közlekedni a helyi járatos buszok a Tisza Volánnal történt megállapodásnak megfelelően és a későbbiekben a megvalósuló Tram-Train városi szakasza is javítani fogja a helyi közlekedés lehetőségeit. A fórum résztvevők felvetették az egyik Szent István utcai önkormányzati lakáscsoportban élőkkel kapcsolatos gondokat, amelyre a lakásügyi tanácsadó testület keres megoldást.

Pintér Istvánnak, aki a fiatalok jövőjével kapcsolatban kérdezett, Lázár János elmondta: az önkormányzat sok fiatalt vett fel dolgozni, és a szakképzés szerkezetének megváltoztatásával azt szeretnék elérni, hogy a vásárhelyen végzett fiatalok itt, a városban találjanak állást. A képviselő hozzátette: egyre többen tervezik, hogy külföldről hazatérve az ott megszerzett tapasztalatokkal itt a városban építsék fel jövőjüket. Lázár János hozzátette: bár az előző kormányzat be akarta zárni a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kart, most egyre nagyobb igény van jól képzett mezőgazdasági szakemberekre, és a áros tesz azért, hogy a fiatalok szabadidejüket itt színvonalasan tölthessék el.

##video:264813##

Fórum a bezárt Mérleg ABC előtt

Almási István alpolgármester az este folyamán Mérleg ABC előtt találkozott a susániakkal, ahol Sziki Józsefné sajnálta az ABC bezárását, és a padok felújítását kérték. Almási István kijelentette: a boltot eddig üzemeltető céggel felveszi a kapcsolatot, és intézkedik a padok kijavításáról is. Itt Arany-Tóth ferenc vetette fel a helyi közlekedés kérdését, amelyre az alpolgármester reagálva elmondta: a hétvégeken új buszjáratokat indítanak, hogy a lakosok eljuthassanak a piacra és a temetőkbe is. Stefán Lászlóné jelezte, hogy a Bajza utca sarkán lévő szórakozóhely zaja és a vendégek viselkedése zavarja a környék lakóit, amely helyzetet az önkormányzat meg fog vizsgálni.

Arnay