Dr. Kószó Péter alpolgármester köszöntőjében beszélt a városvezetésnek arról az egy évtizedre visszanyúló törekvéséről, amely azt célozza meg, hogy Vásárhelyen dél-alföldi kulturális központot hozzanak létre. Ehhez jó alapként szolgált például az is, hogy egykor itt tevékenykedett Tornyai János festőművész.

Az alpolgármester elmondta, a múzeum régi épülete mellett, a foghíjtelek beépítésével 697 négyzetméteren hozták létre a három szintes új épületszárnyat, amelyben többek között látványraktár, oktatóterem, kiállítótér és az új, látványos fogadótér kapott helyet. A 368 millió forintos projekt 85 százalékos támogatottsággal valósult meg.

Kéri Enikő projektmenedzser hozzátette, a beruházás keretében informatikai fejlesztést is hajtottak végre. Érintőképernyős infoterminálok kerültek kihelyezésre, amelyeken a múzeum teljes leletanyaga illetve műtárgyai és a róluk szóló információk megtalálhatók elektronikus formában. Úgynevezett audio guide rendszer is kialakítása került, a látogatók fülhallgató és egy hordozható egység segítségével kaphatnak több nyelven egyénileg idegenvezetést az éppen aktuális kiállításról.

Megtörtént a múzeum teljes akadálymentesítése is, a lifttel bármelyik szint megközelíthető, van akadálymentes mosdó, a látássérülteknek braille táblák, a látássérülteknek a padlóra felfestett vezetősáv segíti a tájékozódást.

A projekt keretében komoly turisztikai marketing tevékenység is folyt – tudtuk meg Kéri Enikőtől, aki megemlítette, hogy ezt a célt szakmai kiállításokon való részvétellel, kiadványokkal illetve a fejlesztések szakembereknek való bemutatásával szolgálták.

Kokovai Péter