Almási István a tervezés kezdeteiről elmondta: először csak a művelődési ház felújítása került szóba, később teljesedett ki a terv, hogy a pályázatok adta lehetőségekkel két új szárnnyal bővüljön a Tornyai János múzeum, és a Dr. Rapcsák András utca is megszépüljön a nyolcezer négyzetméter térburkolattal, parkokkal, és az önkormányzat az utca lakóit támogatással, valamint kedvező kölcsönnel segítette, hogy a házak homlokzata is megújuljon. A teljes rekonstrukció végül 4,2 milliárdos költségvetéssel jött létre.

Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik még a Református Ótemplom felújítása, amelyben az egyházat az önkormányzat az önköltség biztosításával, továbbá a homlokzati rész felújítás átvállalásával segíti a város. A felújított Ótemplom átadására ősszel, a reformáció napján kerül majd sor.

 

##video:264797##

 

A vidékről érkezett szakembereknek a város történetét és szellemiségét Benkő László és Mónus Bálint világította meg Ady Endre újságcikkeit idézve, rámutatva: miért is számított akkor Vásárhely paraszt Párizsnak, vagy magyar Provance-nak. Mint kiderült, ezek a jegyek továbbra is jellemzik a város, amelyet a mostani beruházás is igazol.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató szerencsésnek nevezte, hogy bár a múzeum két pályázat támogatásával újult meg, mindkét rész terveit ugyanaz a tervezőiroda készítette el. Az igazgató a szakembereknek bemutatta a Deák Ferenc utcai, új szárnyban megvalósult, háromszintes raktárbázist és a restauráló műhelyt – az ez utóbbiban folyó munkákat az utcán sétálók is szemmel követhetik az üvegportálon keresztül -, valamint az egykori foghíjtelken épült új fogadórészt, szakkönyvtárat, időszaki kiállító termet és a látványraktárt magába foglaló szárnyat. A látványraktárról az igazgató elmondta: most közel 1500 tárgyat helyeztek el a tárlókban – amelyek a múzeumi szakma valamennyi területét, így a régészetet, helytörténetet, néprajzot és a képzőművészetet is reprezentálják -, azonban kiemelte: ez az anyag a múzeum kincseinek mindössze egy százalékát vonultatja fel, így a későbbiekben lesz arra lehetőség, hogy az itt bemutatott anyagot változatossá tegyék.

Dr. Nagy Imre felhívta a vendégek figyelmét a rendezés alatt álló Csernus Tibor kiállításra, amely a Kogart Galériával együttműködésben jött létre. Az igazgató kiemelte: érdekes lesz megfigyelni, hogy a Párizsban élt magyar művész milyen hatással van a mai kor alkotóira is, akiknek műveit egy hónap múlva az Alföldi galériában az Őszi Tárlaton fogják bemutatni.

A konferencián elhangzott: a most átadásra kerülő kulturális beruházások élettel fognak megtelni a Minden nap kultúra program jóvoltából, hiszen valamennyi vásárhelyi óvoda, általános- és középiskola programot dolgozott ki, amely alapján a gyerekek naponta keresik majd fel ezeket az intézményeket. Az intézmények azonban nemcsak a város, hanem az egész régió szempontjából szereppel bírnak majd, hiszen a művelődési központban az Agóra Tanácsban résztvevő települések – soruk Szentestől Orosházáig tart – művészeti csoportjai is bemutatkoznak majd, valamint a z itt kínált kulturális programok turisztikai vonzerőt is ki fognak fejteni. Ezáltal elérhető lesz, hogy a Vásárhelyt felkereső vendégek akár több napot is tartalmasan tudjanak eltölteni a városban.

A konferencia résztvevői ezután megismerkedtek a vásárhelyi városközponttal, az Ótemplommal, és az igazgató vezetésével szemlélték meg a múzeum régi és új részeit.

Arnay