A fesztivál egy évtizede kis családi napként, öt-hat bográccsal indult, az elmúlt években pedig már több mint kétszázötven csapat készítette el kedvenc ételét saját magának és vendégeinek. Az ország egyik leglátogatottabb gasztronómiai fesztiválján fény derül arra is, hogy mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó.
Az idei rendezvény jelmondata: “Garantáltan mosolyt varázsolunk az arcára”. Bárki benevezhet a versenyre, ha van egy jó lecsóreceptje, és szeretne egy vidám napot eltölteni a színvonalas programokkal kísért rendezvényen. A lecsófőzésre a határon túlról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is jelezték már részvételi szándékukat csapatok, de érkezhetnek még Csehországból, Németországból és Ausztriából is vendégek – közölte Mészáros Zoltán, a szervező Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója.
A legfinomabb lecsót főző csapatok elismerést – arany, ezüst és bronz fakanalat – kapnak. A vendégek pedig kóstolójegyeket vásárolhatnak, amelyeket a főzőcsapatoknál, valamint az óriás bográcsnál egy tál lecsóra válthatnak be. A bevétel jótékony célt szolgál: a helyi Mentőalapítványt, illetve a közelmúltban megalakult Hunor Mentőszervezetet segíti.
A Lecsófesztivál felvezetéseként pénteken első alkalommal megrendezik A magyar paprika napja című szakmai konferenciát, este pedig szalonnasütéssel és koncertekkel várják a vendégeket. Szombaton ellátogat a fesztiválra a két szentesi születésű nevettető, Szőke András és Badár Sándor, ők fogják felvezetni a lecsófőző versenyt, és ezen a napon is koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket.

 

Forrás: MTI