Újvároson Almási István elmondta: a kiemelt állami beruházási státusz az elkerülő útnak gyorsabb engedélyezést és közbeszerzési eljárást tesz lehetővé. Mint elmondta, az út nyomvonalát a vásárhelyi testület elfogadta, a nyomvonalat két család kérésére módisították a tervezők.

Az alpolgármester szólt a kerékpárutak fejlesztése mellett arról, hogy egyre több kerékpártárolót épít a város a területén kerekező 30 ezer biciklis számára.

 

##video:264790##

 

Csanki János a fórumon kijelentette: jó tapasztalatai vannak a vásárhelyi sürgősségi osztályról. Feleségével többször volt kénytelen felkeresni az osztályt, és mindig időben ellátásra kerültek. Mint elmondta, egyik alkalommal egy hölgy várakozott előtte kullancscsípéssel, aki méltatlankodott a hosszabb várakozás miatt, holott Csanaki János úgy gondolja, hogy a súlyosabb állapotú betegek ellátása valóban előnyt kell, hogy élvezzen.

Héjja András javasolta, hogy az önkormányzat hozassa rendbe a laktanyai körforgalmat közvetlenül Újvárossal összekötő, néhány száz méteres utat, az alpolgármester a kérdés megvizsgálására tett ígéretet, míg Árkus Ida, aki tagja a Városi Vegyes Karnak azt kérte, hogy az augusztus 20-i ünnepen biztosítsanak ülőhelyet árnyékban a kórus tagjainak, és kérte, hogy a város honlapján fogadják a város vezetőihez fordulni kívánó polgárok véleményét.

Fórum a Dózsa György utcán

Almási István a Dózsa György utcán is tartott fórumot, ahol kiemelte azt az egymilliárd forintos programot, amely keretében megújul a mártélyi holtág, és gravitációs úton lehetővé válik, hogy az élő Tiszából frissítsék vizét, míg Mártély község tisztított, de foszfátban gazdag szennyvizét az élő folyó fősodor vonalába fogják vezetni.

A város sportberuházásai közül Almási István kiemelte a stadion felújítását, a népkerti rekortán futópálya építését, valamint azt, hogy szeptembertől az állam közbelépésének eredményeként a város megkapja a Balogh Imsi Sportcsarnokot, amelyet hosszú ideje a K’Art Kft.-vel fennálló vita miatt nem tudott használni.

Kendi János a belterületi haszonállat-tartással kapcsolatban tett fel kérdést. Almási István elmondta: egy frissen megjelent rendelet szerint nem korlátozható az állatok száma, azonban a higiénés feltételeket biztosítani kell a gazdának. A fórum résztvevői közül többen kérték a Dózsa György utca felújítását, amely kapcsán elhangzott: az utca kátyúzása megtörtént, pályázati pénz most csak olyan utakra lehetett nyerni, amelyen buszközlekedés zajlik.

Tóth Bálint a Vajda utcából jelezte, hogy az előttük lévő LED-es lámpa nem folyamatosan, hanem villódzva világít. Almási István elmondta: jelzik a problémát a szolgáltatónak, s hozzátette: a város folyamatos harcot vív a Démásszal, amely nem hajlandó időben elvégezni a villamos  hálózattal kapcsolatos javításokat.

Arnay