Vásárhely most bepótolhatja azt, amit annak idején, amikor dr. Rapcsák Andrást felfüggesztették, elszalasztott a város – mondta el az alpolgármester Kishomokon, hozzátéve: terveik szerint folytatják együttműködésüket Lázár Jánossal, aki államtitkári megbízatása mellet az uniós pénzek felhasználását gyorsító bizottság tagja is.

 

##video:264667##

 

– Nem készültem új programmal, hiszen 2010-ben négy éves listát állítottunk össze, amelyből még két év hátra van – fogalmazott Almási István, aki az útépítések közül kiemelte a 2014 végén, vagy 2015 elején elkészülő északi elkerülő utat, a megújult Jókai utcát, valamint a hamarosan felújításra kerülő Hódtó, Hóvirág és Madách utcákat.

Az állam nem hirdetett járdaépítési programot, azonban a város e célra 30 millió forintot különített el, a pályázatokat szeptember közepéig lehet beadni, az ingyenes építőanyagot szeptember végétől szállítják ki.

Vásárhely több közmunkást alkalmaz, mint bármely másik magyar város – jelentette ki Almási István, hozzátéve: a városban meghirdetett félezer munkahelyre viszont szakképzett munkaerőt keresnek, hiába. Ezért is tervezik megváltoztatni a vásárhelyi szakképzés rendszerét.

A fórumon részt vevő Fodor József javasolta, hogy minél több intézményt fűtsenek termál energiával, amely kapcsán Almási István elmondta: a nyár elején a Népkertből a Belvárosba vezető új vezetéknek – és a megépítést támogató pályázatnak – köszönhetően a Belváros több intézménye, így a kollégium, a művelődési központ és a múzeum is a környezetbarát fűtésre térhetett át, amelyet ráadásul a város cége szolgáltat.

A fórumon elhangzott: a város helyi buszjáratait szeptember 1-jétől sűrítik, az új menetrendet valamennyi vásárhelyi háztartásba eljuttatja az önkormányzat. A vajháti Szőke Ferencné kérte, hogy a 47-es mentén fekvő településen lakó nyolc, megváltozott munkaképességű nő számára otthon végezhető munkát biztosítsanak. Almási István megígérte: felveszi a kapcsolatot a Hódfó vezetőjével.

Démász-gondok Erzsébeten

A vásárhelyi kórházból nem vándorolnak el az orvosok, sőt Szegedről is szívesen jönnek doktorok a vásárhelyi gyógyintézménybe dolgozni – fogalmazott Almási István Erzsébeten. Az óvodák és a bölcsődék továbbra is az önkormányzat működtetésében maradnak, így itt is felújítások várhatók, így Újvároson új épületet építenek az óvodának.

A fórum résztvevője, Angyal István megkérdezte: bővíthető-e az új buszváró, hiszen a reggeli busz indulásakor csak kevesen kapnak helyet. Pad kihelyezésére biztosan lesz lehetőség –mondta el válaszában Benkő zsolt települési képviselő.

Bánfiné a fórumon jelezte: a Posta utca 11. előtti lámpaoszlop megdőlt, balesetveszélyes, és a Vasvári utca 4. előtt a lámpa izzója csak izzik, de nem világít. Hiába jelezték a gondokat a Démásznak, nem történt változás. Almási István kérte a hivatal jelen lévő munkatársait, hétfőn írásban jelezzék a problémákat az áramszolgáltatónak. Bánfiné jelezte továbbá, hogy elégedett a településen dolgozó közmunkások munkájával.

Arnay