Immár ötödik alkalommal fogott össze az Alföld Repülőklub és Szatymaz, hogy megrendezze a hagyománnyá vált repülőnapot és a hozzákapcsolódó pörköltfőzőversenyt, a szervezők mindezek mellett, még a tavalyai, rendkívül sikeres rendezvénynél is különlegesebb programot ígérnek. “Építettünk egy kápolnát a reptéren, ennek a felszentelésével indul a rendezvény 9 órakor. Ezt követően, egymással párhuzamosan indul a modellezőbemutató, a pörköltfőzés és a gyermekeknek szánt egyéb programok is” – közölte a SZEGEDma.hu-val Szabó Péter főszervező és sportrepülő, aki tinédzser kora óta repül s mára a hobbi életformává vált, hiszen vitorlázórepülő-válogatott kerettag, továbbá kisgépet és nagy utasszállítót egyaránt vezet – utóbbit az egyik hazai piacon jelenlévő vállalat pilótájaként. “3-4 féle sugárhajtóműves modellezőbemutató lesz, de lesznek mezőgazdasági és kisgépes bemutatórepülések, láthatunk ejtőernyős és siklóernyős, valamint autogiro-bemutatókat is. Az egyik főműsorszám a Román Sasok kötelékének előbb géppáros, majd négyes kötelékben végrehajtott műrepülése lesz, de elfogadta meghívásunkat Veres Zoltán műrepülővilágbajnok pilótánk is, aki látványos légishow-val készül. Meglepetésként pedig sor kerül egy különleges repülésre, ugyanis Veres Zoltán és a Román Sasok vezére gépet cserélnek és úgy mutatnak be programot” – ismertette a programot Szabó Péter.

Mint megtudtuk, a merevszárnyú gépek bemutatói között olyan tpusokat láthatnak a repülés szerelmesei, mint az elnyűhetetlen “Ancsa” az An-2, a csehszlovák Z–37 Čmelák, de lesz Piper Pony, Fokker IX ultralight, Samba, Sinus, Cessna-150 és Cessna-172, valamint igazi kuriózumként Ventus-2 CX gázturbinás vitorlázó-repülőgép is. További különlegességként a szervezők úgy tervezik, hogy hazánk egyetlen repképes Li-2 és Po-2 gépei is tiszteletüket teszik Szatymaz felett, előbbi csak a levegőben lesz látható, utóbbi azonban a talajon is.

A bemutatók szüneteiben nem maradhat el a közönségrepültetés sem, e célból összesen hatfajta repülőgép várja a szállni vágyókat. Lehetőség lesz ejtőernyős ugrásra is, illetve további különleges lehetőségként utasműrepülésre egy oktatógéppel.

A szatymazi repülőnapnak és pörköltfőzőversenynek a szatymazi repülőtér ad otthont szeptember 9-én reggel 9 órától. A rendezvényre – csakúgy mint korábban – ezúttal is ingyenes belépés.

 

Forrás: szegedma.hu