A nyári időszakban kiemelten ellenőrzi a növényvédelmi igazgatóság a piacokon kapható gyümölcsöket. Főként azt vizsgálják, hogy az őstermelő betartotta-e a különböző kultúrákra vonatkozó permetezési határidőket. De ellenőrzik az eladásra kínált gyümölcs származási helyét is.

Jelenleg elsősorban a két leggyakoribb idénygyümölcsöt, az almát és a dinnyét vizsgálja a hatóság. Az ellenőrök az áru papírjait, eredetét, minőségét, valamint a kereskedő vagy őstermelő permetezési naplóját is nézik – mondta Sipos István, a Heves megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának zöldség-gyümölcs ellenőre.

Körülbelül hat-hétszáz terméket vizsgálnak meg, aminek négyötödét minőségi szempontból ellenőrzik. A szakember szerint ami a fogyasztók szempontjából különösen lényeges, hogy nézik a termékek jelölését, valamint körülbelül száz-százhúsz esetben mintát vesznek szermaradék- és radiológiai vizsgálatra, vagyis ellenőrzik, tartalmaznak-e az áruk a szervezetre káros anyagokat.

Heves megyében tavaly közel hatszáz tételt ellenőriztek és száz terméket vizsgáltak be, amelyeknek mindegyike megfelelt az előírásoknak. Ha az ellenőrök mégis szabálytalansággal találkoznak, akkor eljárást indíthatnak a kereskedővel vagy őstermelővel szemben, és bírságot is kiszabhatnak. Utóbbi összege, az áru mennyiségétől és a szabálytalanság mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millióig is terjedhet.

 

Forrás: hirado.hu