A 41 esztendős Cséplő Dezső 2005 őszén két gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást is alapított, ezek ügyvezetőjeként dolgozott. Mindkét vállalkozás az Európai Unió területéről importált járműveket. A cégek a teher- és személygépjárműveket gazdasági társaságok, valamint magánszemélyek részére értékesítették.
A vádlott az általa irányított vállalkozások nevében azonban nem tett eleget adóbevallási kötelezettségének, a benyújtott bevallásokban – az adóhatóságot megtévesztve – nem a járművek valós forgalmi értékét tüntette fel, de előfordult, hogy egyáltalán nem is nyújtott be bevallást. Ezzel az volt a célja, hogy a gépjárművek értékesítéséből származó áfa-fizetési kötelezettséget elkerülje.
A két cég összességében több mint háromszáz számlát állított ki, a be nem fizetett forgalmi adó pedig 536,9 millió forint volt.
A táblabíróság két rendbeli, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és két rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen négy év hat hónap börtönre és hat év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól való eltiltásra ítélte.
A táblabíróság döntésével enyhítette a Kecskeméti Törvényszék által első fokon kiszabott öt és fél éves börtönbüntetést. Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a büntetés enyhítését a táblabíróság azért tartotta szükségesnek, mert a büntetlen előéletű vádlott korábban vállalkozóként tevékenységét a törvényi előírásoknak megfelelően végezte, és cégeit sem adócsalási szándékkal alapította, hanem később adósságspirálba kerülve hozott jogellenes döntéseket.

 

Forrás: MTI