A város már jóval felkészültebb a belvízzel szemben, mint korábban – jelentette ki Almási István, utalva a nyáron az Ativizig által a Hódtó-KisTiszai csatornán elvégzett tisztítási munkákra, továbbá szólt a kórház nemrég beszerzett saját CT berendezéséről, amely meggyorsította a vizsgálatok folyamatát.

Az alpolgármester leszögezte: a szeptember 2-i, időközi választások tétje az, hogy ki tudjuk-e használni a számunkra adódó lehetőségeket, sikerül-e győztesként kijönni az elkövetkezendő kétéves időszakból azáltal, hogy a város jó viszonyt ápol a kormánnyal, és hozzátette: fontos, hogy ezen a napon minél többen menjenek el szavazni.

Balogh Béláné arról kérdezett, hogy mikor várható a Dózsa György utca felújítása, és visszaállítják-e a 9-es busz korábbi menetrendjét. Válaszában az alpolgármester kifejtette: az elmúlt időszakban csak a nagyobb forgalmú, a tömegközlekedés által is használt gyűjtő utakra írtak ki pályázatot, ezek közül Vásárhelye a közeljövőben megújul a Hóvirág, a Hódtó és a Madách Imre utca, továbbá a város saját erőből újítja fel a Hunyadi utcát. Amennyiben lesz pályázat, a Dózsa György utca is sorra kerül. Szeptemberben jelenik meg az új buszmenetrend, amelyben a lakossági igények értékelése után jelentős változások kerülnek bevezetésre – ígérte Almási István, hozzátéve: a menetrendet minden vásárhelyi háztartásba eljuttatják.

Az alpolgármester hozzátette: folyik a városban az utak kátyúzása, ebben az évben először a külterületek kerültek sorra, most már a város belső részein keletkezett úthibákat javítja a Városellátó Kft. brigádja.

A Balassa utcából Patócs István a Mártélyi üdülőterületre irányította a figyelmet. Véleménye szerint az egyik vendéglátóhelyen hajnalig szól a hangos zene, amely miatt nem tudnak pihenni, és a csónakok kikötése körül gondok vannak, ezt nem ellenőrzik. Az alpolgármester válaszában reagálva elmondta: dr. Rádi Norbert rendőrkapitánynak jelezni fogja, hogy többször járőrözzenek a területen, és a Városellátó vezetőjét, mint a terület kezelőjét értesítik a panaszról. A fórumon résztvevő Fekete Ferenc képviselő hozzátette: az említett vendéglátóhellyel szemben a korábbi bejelentések miatt eljárást indítottak, amely során megkövetelik a halkabb működést, így az elmúlt hétvégén nem is volt panasz rá. A képviselő hozzátette: a területen működő vállalkozások túlzott korlátozásával csínján kell bánni, has szeretnénk, hogy a területre érkező vendégek kiszolgálása megtörténjen. Javasolta, hogyha valaki rendbontást tapasztal, értesítse a rendőrséget.

Rohoska Sándorné az Agyag utcai rendelőben uralkodó állapotokat vetette fel: koszosak a falak és a függönyök, és egyik-másik rendelőben nem az egészségügytől elvárható rend uralkodik. A fórumon dr. Kószó Péter alpolgármester elmondta. A rendelők az ott praktizáló orvosok tulajdonába kerültek, míg Almási István kijelentette: a kérdésben az ÁNTSZ-hez fordulnak. Mihály György a Jókai utca Mártély felőli oldalának felújításáról kérdezett, amelyről Almási István kifejtette: a mostani felújítás – a kerékpárúttal és a vízelvezető csatornával együtt – elkészült, amely során már az út alá helyezték a Kutasi útnál a 2013-ban megvalósuló közlekedési lámpa alépítményét is. Az utca másik felének felújítására a város pályázik, s ha nyer, a munka a jövő évben indulhat meg.

Arnay