1939. augusztus 23-án Joachim von Ribbentrop, a Harmadik Birodalom külügyminisztere és Vjacseszlav M. Molotov, a Szovjetunió külügyi népbiztosa Sztálin jelenlétében aláírták azt a szovjet-német megnemtámadási szerződést, mely Molotov-Ribbentrop paktumként vonult be a történelembe. Az Európai Parlament 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, majd magyar-lengyel-litván kezdeményezésre, az Európai Unió országainak igazságügyi miniszterei 2011. júniusi luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, és egyben a Hitler-Sztálin paktum aláírásának napját, augusztus 23-át, a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává nyilvánították.

Az Emlékpont konferenciáját Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitja meg. Farkas Zoltán, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium történelem munkaközösség vezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak történelemtanításának alakulásáról és kihívásairól beszél, Bencsik Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa az 1956 utáni megtorlások számszerű adatait és megítélését veszi górcső alá, míg a rendezvény házigazdája, Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a vásárhelyi közgyűjtemény tantervi oktatásban betöltött szerepét mutatja be. A hallgatóságnak lehetősége nyílik arra, hogy a nácizmus és kommunizmus oktatásával kapcsolatos tapasztalatait és észrevételeit megossza és a történelemtanárok közös álláspontot alakítsanak arról, hogy miként nézzünk szembe múltunkkal.

Másnap, augusztus 23-án, délután 5 órától Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész és Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész ad koncertet a Zsinagógában a mártírok emlékére.

 

Forrás:
Elek András