Az elmúlt időszakban két pályázati kör zárult le. A mikrovállalkozások fejlesztésére irányuló pályázati körre összesem 5 pályázat érkezett, Mártélyról és Székkutasról. A turisztikai fejlesztésre irányulóra pedig 7. Ennél a pályázatnál azonban külterületieknek is lehetőségük volt pályázni. A pályázatok feldolgozásának és elbírálásának meghatározott ütemterve van, amelyet az eljárásrend szabályoz. A helyi egyesületnek először érkeztetni, majd iktatni kellett ezeket az anyagokat, a továbbiakban a formai hibákat és a hiánypótlásokat nézik meg – mondta Talmácsi Krisztián pályázati tanácsadó. Heteken belül sor kerül majd a helyszíni ellenőrzésre is, ugyanis pályázati feltétel volt az építészeti beruházások esetében az, hogy addig nem kezdhetik el a munkálatokat, ameddig nem kapnak értesítést a támogatásról. Várhatóan ősszel kapják meg az első értesítéséket, a vállalkozások fejlesztésére vonatkozó pályázatok végleges értékelése is december elejére várható.

Augusztus 31-ig van lehetőségük Tanyafejlesztési programra pályázni, s ezáltal támogatáshoz jutni. A pályázati forrás keretén belül 25% önerő biztosítása mellett, tanyán élő, őstermelőknek vagy családi gazdálkodóknak, több célterületekre lehet pályázatot benyújtani.

Ősszel nyílik meg az a pályázati kör, amely a Falumegújításra és – fejlesztésre irányul. Erre összesen 180 millió forint áll a rendelkezésre. Pályázhatnak a székkutasi és mártélyi önkormányzatok, nonprofit civil szervezetek és az egyház. Az önkormányzatok kivételével 100 százalékos intenzitásúak a pályázatok. Önkormányzatok ugyanis az ÁFA-t nem kapják meg. Lehetőség lesz épületek, a település környezetét és megjelenését javító fejlesztésére, piacok fejlesztésére, játszóterek vagy sportcsarnokok létesítésére is.

330 millió forintra pályázhatnak összesen ősztől azok, akik a Vidéki örökség megőrzése elnevezésű körben nyújtják be támogatási kérelmüket. Ebben a pályázati körben Hódmezővásárhely és külterülete is pályázhat. Indulhatnak önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, önkormányzati társulások, non-profit szervezetek és egyházak.  Igénybe vehető például helyi vagy országos védelem alatt álló építmény, építményrész felújítására, természeti és történelmi tájkép, valamint az azt alkotó táji elemek állapotának javítására, kialakítására.

Kodácz Csengele