Augusztus 1-el életbe lépett az agrárkamarai törvény. Ez nem a régi rendszer átalakítása, hanem egy teljesen új szabályozás, hangsúlyozta Jakab István, hozzátéve, már meg is kezdődött a tagok regisztrációja.

A szervezet legfontosabb feladata lesz ebben a kiélezett versenyben az uniós piacon egységbe tömöríti a szereplőket, a működéshez biztos és naprakész információt ad, gazdasági, pénzügyi döntéseknél azonnali tanácsot ad, melyet egy gazda nap mint nap, meg kell hogy hozzon.

Az új kamara elsősorban a gazdálkodók, a benne részt vevők érdekében fog dolgozni, egységes központi irányítás mellett. Az országos főigazgató alá tartozik a 20 helyben választott, kimondottan a helyi érdekeket védő helyi testület. A helyi testületek nem különálló jogi személyként fognak működni, de minden megye delegál egy főt az országos elnökségbe.

Az új kamara szakmai, jogi és érdekvédelmi munkája meg fog akadályozni olyan sajnálatos eseményeket is melyek a múltban nagy közfelháborodást keltettek, mint például a Négy mancs és a Hajdú-Bét ügy. Utóbbit Jakab István közönséges bűncselekmény, majdnem olyan bűntett volt, melyet szervezetten követtek el tisztességes gazdaemberek ellen. Lélekben az ügyet még nem zárták le, reméli, eljön az idő, mikor bűnhődnek majd az elkövetők.

Ha akkor van egy erős, a most kialakulóhoz hasonló kamara, akkor ez a helyzet nem alakult volna ki, jelentette ki a Magosz elnöke.