Az osztalék a pénz, amelyet az ember kivesz a vállalkozásából. Amikor már a tavalyi beszámolók elfogadásra kerültek, és az osztalékokat is kifizettük, ismét felmerülhet az igény arra, hogy a tulajdonosok üzletrészük fejében jövedelemhez jussanak. Ezt a tárgyévre vonatkozóan osztalékelőleg formájában tehetik meg. Mi az az osztalékelőleg?

Osztalékelőleg nem más, mint amikor osztalékjövedelmet előre, már a tárgyévben, a tárgyév várható eredményének terhére fizetünk ki. Osztalékelőleget az előző évi beszámoló elfogadásától a tárgyév utolsó napjáig lehet fizetni. A naptári év első napjától az előző évi beszámoló elfogadásáig tehát speciális időszakkal szembesülhetünk. Amíg a beszámoló nincs elfogadva, addig osztalékot sem lehet fizetni az előző év terhére, és osztalékelőleget sem a tárgyév várható eredményének terhére. Sokszor ez is indokolhatja a beszámoló sürgős elfogadását.

Az időszak másik vége pedig a naptári év utolsó napja. Például a 2012. évre az osztalékelőleget olyan időponttal kell meghatározni és kifizetni, hogy az legkésőbb a 2012. üzleti év utolsó napjáig kifizetésre kerüljön. 2012-re osztalékelőleget 2013-ban már nem lehet fizetni, még akkor sem ha 2012-es a beszámoló még nem került elfogadásra.

Az osztalék adóterhei jelentősen változtak. Míg korábban 25-35 %-os volt az osztalékadó, már 16 %-os SZJA-t és 14 %-os EHO-t kell fizetni utána.

Fontos, hogy különbséget kell tennünk a pénzügy és a számvitel között. A számvitel a vállalkozásba beérkező, minden olyan bizonylat nyilvántartását jelenti, amely már megtörtént gazdasági tevékenységet igazol. Vagyis a gazdasági eredmények dokumentálását. Mindig a múltról kell szólnia. Ezzel szemben a pénzügynek a jövőről kell szólnia. Ez az, amivel a cégvezetőként foglalkozni kell. A számvitelt, vagy könyvelést, vagy a gazdasági osztály, vagy külső könyvelőiroda végzi.

Ha hitelünk van, az bizony mínusz pénz. Meg kell néznünk, hogy a következő hónapra mely kiadásokra mekkora összeget tudunk fordítani. Az úgynevezett „sváb” pénzgazdálkodási modell segítségével komoly sikereket érhetünk el.  A témáról bővebben a www.hatteradatok.hu oldalon tájékozódhatnak.

Háttérhírek legközelebb augusztus 28-án, kedden 15.15-től jelentkezik. A következő műsorunkban utánajárunk annak, hogy hogyan kell a pénzgazdálkodást kezelni, hogy az ne legyen veszteséges és még tartalékunk is legyen.

Kodácz Csengele