Az óvodai beiratkozás már májusban megtörtént, így ma már biztos, hogy közel ugyanakkora létszámmal indítják a nevelési évet, mint amivel májusban zárták – tudtuk meg Kecskeméti Károlynétól. Az óvoda vezetője elmondta, beiratkozáskor a szülőknek az anyakönyvi kivonat mellett a lakcímkártyát is magukkal kellett vinni, de az évkezdésről augusztus 29-én tájékozódhatnak.

A „Nyitva van az ovikapu” elnevezésű nyíltnapon az intézményben a szülők és a gyerekek megismerkedhetnek az épülettel, a csoport szobákkal, megkapják a jelüket, emellett az óvónők és a dadusok is bemutatkoznak. Előzetes családlátogatáskor az óvónők már megismerkedtek a szülőkkel, akik segítségével bepillantást nyerhettek a gyerekek életébe. Minden ilyen találkozón megbeszélik a szülőkkel, hogy mi történt a leendő kiscsoportosok életében beiratkozásig.

A leendő ovisok életében a szeptember elhozza a változást: kiszakadnak a megszokott környezetükből, ezt az elválást könnyítik meg azzal, hogy otthonról elhozhatják kedvenc játékukat, így segítve a beilleszkedést.

A mese, az ének, a mozgás és a beszélgetések minden naposak a székkutasi intézményben, a különbség az időtartamban van – tudtuk meg Kecskeméti Károlynétól, aki hozzátette a kiscsoportban a foglalkozások ideje fokozatosan, hosszabbodik, míg eljutnak arra a pontra, mikor már a gyerekek kérik a meséket. Körülbelül két hónap kell ahhoz, hogy a kiscsoportosok megszokják az intézmény napirendjét.

Az óvodavezető elmondta, az intézmény már reggel 6 órától várják a gyerekeket. A 8 óráig tartó gyülekező alatt az ovisok szabadfoglalkozáson játszhatnak, rajzolhatnak, majd értük jön az óvó néni, és a csoportszobában folytatják a foglalkozásokat. A tízórai után koncentrációs gyakorlatként mesét hallgatnak – ismertette a naprendet az óvodavezető, akitől megtudtuk, hogy egy – egy történetet 10 napig dolgoznak fel.

A székkutasi óvodában szinte minden készen áll a gyerekek fogadására, még az udvaron végeznek munkálatokat, ahol lefestik a mászókákat, illetve virágosítanak. Kecskeméti Károlyné úgy tudja, hogy a HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda Gregus Máté Tagintézmény sikeresen pályázott udvari játékokra, valamint a székkutasi intézmény Zöld Óvoda névvel nyújtott be pályázatot, amit ha pozitívan bírálnak el, akkor a munkára nevelés eszközeivel gyarapíthatják készleteiket.

 

Nagy Ágnes