130-adik évad programját megtervezni ugyanakkora felelősség, mint más évekét – mondta Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója hozzátette, minden évben arra törekednek, hogy a műsorfüzet változatos legyen, hiszen minden igényt kortól és műfajtól függetlenül ki kell elégíteniük.

Az idei évad John Steinbeck Egerek és emberek című színműjével kezdődik, a Kisszínházban. Verdi előtt tisztelegve, márciusban mutatják be a Rigoletto című operát, melyet Juronics Tamás rendez. A Szegedi Kortárs Balett két bemutatóval készül, a Diótörőt a Nagyszínházban, míg a Stabat Matert a Kisszínházban láthatja a publikum.

Igazi közönségkedvenc a Mária főhadnagy című nagyopetrett, vagy a a La Mancha lovagja című musical. Pozsgai Zsolt tollából származik a Pipás Pista életét bemutató produkció. A zenés műben a szegedi tanyavilág legendás alakját, Pipás Pistát, eredeti néven Rieger Pálné, született Fődi Viktóriát ismerhetjük meg közelebbről. Az előadás ősbemutatója januárban lesz.

A szegedi teátrum évek óta helyszíne az Armel Operaverseny és Fesztiválnak, amely idén a Szegedi Nemzeti Színház produkciójával, az André Chénier című művel kezdődik, Bodolay Géza rendezésében.

A Szegedi Kortárs Balett idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jeles napot természetesen előadással ünnepli a társulat. Az évek óta folyamatos sikerrel és teltházzal játszott Carmina Buranát adják elő. Ezúttal azonban élő zenei kísérettel. Az est kuriózuma, hogy színpadra lépnek olyan szereplők is, akik régebben táncoltak a darabban. Carl Orff klasszikusát Gyüdi Sándor dirigálja, az énekes szerepekben pedig Keszei Bori és Kelemen Zoltán is hallhatóak lesznek.

Akik Szegeden járnak, láthatják, hogy a színház körül még javában zajlanak az építészeti munkálatok. A főigazgató elmondta, aggodalomra semmi ok, az évad kezdetéig mindent befejeznek. Mint elmondta, a munkálatok nem látványosnak, viszont a nézők komfortérzetét növelik, a színház gázszámláját pedig csökkentik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem változott a bérlet konstrukciók szisztémája. Tematikus és időpont szerinti bérletek közül választhatnak, valamennyi bérletre 10 százalék kedvezmény jár. Újdonság, hogy az úgynevezett komplett páholy kedvezmény 5 százalék kedvezményt jelent. Kedvezmény jár továbbá a diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak is. A kedvezmények összevonhatóak.

Kodácz Csengele