A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics esélyeshez méltóan, az olimpián most debütáló versenyszám elő- és középfutamát is megnyerve jutott döntőbe. A Démász-Szeged 30 éves kajakosa – aki csütörtökön címvédőként ezüstérmes lett Kovács Katalinnal 500 méteren párosban – 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is győzött a 200 méteres versenyben világbajnokságon, idén júniusban pedig Európa-bajnok volt Zágrábban. Janicsnak a pénteki teljesítmények alapján elsősorban a tavalyi vb-n aranyérmes új-zélandi Lisa Carringtonra kell majd odafigyelnie.
Még egy A döntőben lesz magyar érdekeltség: a férfi kajakosok 200 méteres versenyében az ifjúsági világbajnok Dudás Miklós verekedte be magát a legjobbak közé, míg az 1000 méteren Londonban címvédőként hatodik kenus Vajda Attila a B döntőben szerepel majd a legrövidebbik távon.


Szombaton kerül sor a férfi öttusázók versenyére, a mezőny tagja Marosi Ádám és Kasza Róbert. Előbbi 2009-ben éppen Londonban szerzett világbajnoki címet, az elmúlt évben harmadikként, idén hatodikként zárt a vb-n, Kasza Róbert pedig második volt az idei Európa-bajnokságon. Mindketten a jó szereplésre esélyesek közé tartoznak, igaz, ez további 10-12 résztvevőről is elmondható.
Az eddig jól teljesítő birkózók az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, tavaly Eb-harmadik Ligeti Dániel (120 kg) szőnyegre lépésével fejezik be szereplésüket.
A női hegyikerékpárosok versenyében Benkó Barbara, a nők 20 km-es gyaloglásában Madarász Viktória áll majd rajthoz.