Mint a közleményben olvasható, a fejlesztési kabinet szerint a kiemelt beruházás rendkívüli jelentősége miatt nem kerülhet veszélybe, ezért sürgős lépések szükségesek.
“A kormány rendkívüli figyelemmel követi a hozzávetőlegesen 60 milliárd forint értékű szegedi lézerprogramot, amelynek keretében széleskörű európai összefogással, több tagállam részvételével készülnek megalkotni a tudományos mérföldkőnek minősülő új kutatóeszközt. Szeged városa, a tágabb régió és egész Magyarország érdeke, hogy ne keletkezzen olyan zavar a beruházás folyamatában, amely veszélyeztetné a projekt megvalósulását” – hangsúlyozzák a dokumentumban.
A közlemény szerint szerdai ülésén a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó projekt körül kialakult helyzetet, és megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon.
“A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg” – mutatnak rá.


Az NFK ezért augusztus 31-vel bezárólag elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A tájékoztatás szerint szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát. A kabinet meglepődve értesült arról is – áll a közleményben -, hogy a projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Krausz Ferenc lemondott.
“A teljes és gyors felülvizsgálattól azt várja a kabinet, hogy minden jelenleg aggodalomra okot adó problémát minél hamarabb sikerül részletesen feltárni és megoldani” – hangsúlyozza a kormányszóvivői iroda.

forrás:MTI