Az Új Széchenyi Terv keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Erre a célra a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forint megítélt forrás áll rendelkezésre.

A program keretében az 5512 jelű Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakasza válik hamarosan európai színvonalúvá. A felújítás elsődleges célja az út pályaszerkezetének alkalmassá tétele a folyamatosan növekvő nehézgépjármű forgalom elviselésére, valamint az út műszaki paramétereinek és vízelvezetésének javítása, korszerűsítése. A beruházással így az útszakaszon közlekedők gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak majd.

A projekt során a kivitelező több helyen is pályaszerkezet cserét hajt végre, melynek keretében egyes helyeken 15 centiméter mélyen visszamarja a meglévő burkolatot, az alsóbb rétegeket pedig teljesen visszabontja, majd új pályaszerkezetet épít. A külterületi szakaszon kétrétegű aszfaltburkolat épül 12 centiméteres vastagságban, belterületen egy réteg marás és aszfalt kopóréteg építés történik 6,5 centiméter vastagsággal. A padkát is újjáépítik, méghozzá a pályaszerkezet cseréjéből és mart aszfaltból képzett anyagból, mellyel jelentősen olcsóbbá tehető a beruházás. Ezen kívül a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. törekedett arra a tervezésnél, hogy az út környezetében keletkező csapadékvíz a meglévő profilrendezett árkokban kerüljön szikkasztásra. Többek között emiatt szüntet meg a projekt kivitelezése folyamán minden olyan meglévő, engedéllyel nem rendelkező földútcsatlakozást a kivitelező, amely nem a földhivatal által nyilvántartott, a közút területéhez csatlakozó útterületen van. Ugyanakkor a szilárd burkolatú útcsatlakozásokat felújíttatja a Magyar Közút. A burkolatot érintő munkálatok mellett a forgalomtechnikai jelzések is megújulnak: új táblákat helyeznek ki, a külterületen elhelyezett kilométerjelző köveket pedig a mindkét oldalra kihelyezett kilométerjelző táblákra cseréli a kivitelezést végző cég.

forrás:magyarközút