“A semmiből bukkant fel, nem tudtunk róla semmit” – mondta Medveczky Mihályról, a Neo FM jelenlegi tulajdonosáról a rádió egyik, neve elhallgatását kérő dolgozója. A kedden elnémuló rádió és stábjazaklatott időszakot élt át az elmúlt hónapokban: az előző tulajdonosok több mint 750 millió forint tartozást halmoztak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) az adó 2010-es indulása óta, ezért a médiahatóság júniusban felmondta a szerződésüket. Az előző tulajdonosok azt mondták, továbbra is működtetni akarják a rádiót, de fizetni csak később tudnának, ugyanakkor meghirdették azt is, hogy bárkinek odaadják egy forintért (és a tartozások átvállalásáért) a Neót.

Kiégtek a lámpák

Erre az ajánlatra csapott le a Dr. M-Media Kft., és július elején öt forintért megvette az előző tulajdonos céget minden tartozásával együtt. A Dr. M-Média Kft.-nek a cégjegyzék szerint dr. Medveczky Mihály és Medveczky Ladislav az ügyvezetője, tulajdonosa pedig egy másik, Medveczky Ladislav tulajdonában lévő cég. A Neo FM-ben több rádiós elmondása szerint Medveczky Mihály képviselte a céget, ő hozta a döntéseket, ő vezette a stábgyűléseket. A cégjegyzékben szereplő Medveczky Ladislav – aki több cégét Medveczky László néven jegyzi – a tulajdonosként fellépő Medveczky Mihály unokatestvére. “A menedzsment célja, hogy a rádió szakmailag is egyedülálló csapatával, a rádió arculatának megváltoztatása nélkül, a hallgatók megtartásával, sőt újak megszerzésével állítsa helyre piaci helyzetét. Egyben az új vezetők fő feladata, hogy az örökölt problémákat minél hamarabb megoldják, és a cég partnereivel korrekt és gyors egyezségre jussanak a vitás kérdésekben” – írta Medveczky, miután megvásárolta a Neo FM-et.
A rádió dolgozói a tulajdonosváltáskor még bizakodóak voltak, de alig két hónap alatt annyira elkeseredtek, hogy hétfőn bejelentették, mindannyian beadták a felmondásukat, mert több hónapja nem kaptak fizetést, és Medveczky addig nem is akar nekik fizetni, amíg nem rendeződik a rádió körüli vita az NMHH-val. Erre pedig már a tulajdonosváltáskor is nagyon kevés esély látszott: ugyan az előző tulajdonosok megtámadták a bíróságon a médiatanács szerződésbontó határozatát arra hivatkozva, hogy erre a már korábban bejelentett csődeljárás miatt nem lett volna lehetőségük, de a médiahatóság közölte, hogy a döntést akkor sem fogják megváltoztatni, ha a tulajdonosok kifizetik a sok száz milliós tartozásukat. A bíróság júliusban elkezdte tárgyalni az ügyet, de szeptemberre halasztotta, addig pedig felfüggesztette a médiahatóság határozatának végrehajtását – ezért működhetett eddig a rádió.A rádió munkatársai abban bízhattak, hogy az új tulajdonos rendezi az adósságot, a bíróság pedig nekik kedvezően dönt. Medveczky nemcsak a hatóság felé fennálló tartozás rendezését ígérte meg, hanem az elmaradó fizetésekkel kapcsolatban is sokáig hitegette a stábot, de közben a szerkesztőségben nem volt már WC-papír, kiégtek a lámpák és nem lehetett nyomtatni sem – mesélte az egyik alkalmazott. Egy másik rádiós szerint  már az első perctől kedve paprikás volt a hangulat az új főnök stílusa miatt, elmondása szerint Medveczky egy stábmegbeszélésen még a nagy rádiós múlttal rendelkező Bochkor Gábort is “leüvöltötte” azzal, hogy itt ő a főnök. Szerettük volna megkérdezni Medveczky Mihályt arról, hogy ez így volt-e, de a kérdéseinket nem tudtuk feltenni neki, mert azt mondta, hogy majd csak csütörtökön, sajtótájékoztatón válaszol azokra, addig nincs ideje erre.

Két évig volt ügyvéd

Az új tulajdonost a sajtóban Zalatnay Sarolta ügyvédjeként emlegették, ugyanis Medveczky néhány hónappal korábban többször szerepelt a nyilvánosságban az énekesnő képviselőjeként. Medveczky azonban csak két évig volt ügyvéd.A korábban börtönbüntetésre ítélt Zalatnay Medveczky segítségével kezdeményezte a csalási ügyének perújrafelvételét 2009-ben – a középkorú Medveczky ebben az évben szerezte meg jogi szakvizsgáját, és ekkor nyitott ügyvédi irodát, így az eredeti perben még nem ő védte Zalatnayt. Az idén egy újabb csalási ügyben újra nyilatkozott a sajtóban Zalatnay ügyvédjeként, pedig a Magyar Ügyvédi Kamara már tavaly decemberben felfüggesztette az ügyvédi tevékenységét. Azóta már jogerősen ki is zárták a kamarából – mondta az [origo]-nak Bánáti János, a kamara elnöke.Hogy pontosan miért, azt az elnök nem árulta el, csak annyit mondott, hogy “egy korábbi történet utóhatásaként, tehát nem az ügyvédi praxisból eredően törölték jogerősen az ügyvédi nyilvántartásból”. A Budapesti Ügyvédi Kamara szabályzata értelmében valaki akkor zárható ki a kamarából, ha el van tiltva a közügyektől vagy a jogi képesítéshez kötött foglalkozástól, ha szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, ha már korábban kizárták a kamarából, ha cselekvőképtelen vagy ha “életmódja vagy magatartása miatt az ügyvédi hivatás gyakorlásához szükséges közbizalomra érdemtelen”.

Kamionozással kezdte

A nyilvánosan elérhető forrásokból nem derül ki, hogy mi lehetett ez az ügy. Medveczky ügyvédi pályafutása előtti karrierjéről nem sokat tudni, az MTI híradatbázisában kétszer bukkan fel a neve: 2000-ben a hír szerint “üzletember, vállalkozó” Medveczky egy súlyosan szívbeteg kislány amerikai gyógykezelésének finanszírozásában segített, 2005-ben pedig a családjával ételt osztott a rászorulóknak Újpesten, valamint a Felvonulási téren.A YouTube-ra feltöltött útifilmjeiben Medveczky többször beszél arról, hogy korábban sok évet eltöltött Ostendében, Belgiumban, de a honlapjairól nem derül ki, hogy mivel foglalkozott akkoriban. Egykori kollégái közül többen azt mondták az [origo]-nak, úgy tudják, korábban kamionozott. Erre utal az is, hogy az Opten cégadatbázis szerint Medveczky a kilencvenes években tagja volt több közúti fuvarozással foglalkozó cégnek is. Az adatbázis szerint Medveczkynek jelenleg több tucat cégben van érdekeltsége: ezek között van olyan, amelyik ingatlankezeléssel, szórakoztatással, internetes kereskedéssel, műsorgyártással, és olyan is, amelyik szeszesital-gyártással foglalkozik. Több cége már csődeljárás vagy végelszámolás alatt áll.

A Neo FM-et tulajdonló Dr. M-Média Kft.-hez hasonlóan öt másik cége is a nevére utaló Dr. M-mel kezdődik, ezeket a cégeket tavaly szeptemberben alapították néhány nap leforgása alatt félmillió forintos tőkével, így az eredményességükről, gazdálkodásukról egyelőre nincsenek adatok. Medveczky régebb óta működő cégei azonban nem tűnnek túl sikeresnek: szinte kivétel nélkül minden évben veszteséget termeltek. Medveczky Mihály neve szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal listáján, amely a 180 napon túl is fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózókat gyűjti össze (ugyan a listán sima i-vel szerepel a Medveczky név, de a lakcím megegyezik Medveczky cégadatbázisban található címével).Amikor Medveczky egy hónapja átvette a Neo FM-et, a Blikk azt írta: információk szerint az új tulajdonos mögött amerikai befektetők állnak, erre azonban azóta semmi nem utalt, és az ott dolgozók szerint az sem derült ki világosan az elmúlt hónapban, hogy mi volt Medveczky szándéka a rádióval. “A vonatra akkor kell felszállni, amikor az állomáson áll. A Neo FM épp eladó volt, átnéztük, és azt mondtuk, nagy jövője van, rendbe lehet tenni, ezért megvettük” – mondta Medveczky Mihály a HVG-nek. Az üzletember saját bevallása szerint DJ-ként végigdiszkózta “szinte egész Pest megyét”, és voltak ötletei, hogyan kellene a rádiót működtetni.A felmondásukat bejelentő rádiósok szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, az új tulajdonos azt várta a rádiótól, hogy népszerűsítse két produkcióját, egy rajzfilmet és egy világ körüli expedíciót.Fekvőtámaszozva a világ körül”Gondolkoztak már azon egy rosszul sikerült nap végén, egy kudarcnál, egy szakításnál, vagy életük egy fordulópontjánál, hogy csak úgy világgá mennek? Mindent hátrahagyva, csak belső békéjüket keresve, nyitottan a világ színes impulzusaira?” – a Dr. Medveczky Világexpedíció honlapja szerint Medveczky Mihály életében 1998-ban jött el ez a pillanat. Súlyos autóbalesetet szenvedett ugyanis, de felépült, és a történtek olyannyira megváltoztatták az életét, hogy a cégvezetés mellett egyre fontosabbá vált számára a karitatív tevékenység, ezért elhatározta, hogy a föld körbegyaloglásával “hosszú távú nemzetközi párbeszédet kezdeményez” a világban.Medveczky azt tűzte ki, hogy “az emberi teljesítőképesség határait súrolva” végiggyalogol a kontinensek partjain. A résztvevők két hónapon át, heti hat napon keresztül, napi kb 30-35 km-es távot tesznek meg. Minden két hónap után tizenöt pihenőnap áll rendelkezésükre, hogy erőt gyűjtsenek az újabb két hónapig tartó gyaloglási időszakra. A számítása szerint 22 évig tartó jótékony célú gyaloglás 5 alappillére között olyan gondolatok szerepelnek, mint a “Szeressük egymást!” vagy a “Minden ember feltétel és megkülönböztetés nélkül egyenlő”. A túra 2010-ben indult Belgiumból, de a honlapról nem derül ki pontosan, hogy eddig mekkora távot tettek meg: az biztos, hogy legyalogoltak 35 kilométert Portugáliában, mostanában pedig a Balaton körül róják a kilométereket.

forrás és teljes cikk:origo.hu