Fábián Barbara, a fesztivál sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a szabadtéri játékok csillagtetős színpadán első ízben 2003-ban rendeztek ajándékkoncertet. A teltházas siker nyomán azóta a fesztivál szervezői és a város szimfonikus zenekara minden évben meglepi a közönséget egy ingyenes előadással.

Az ajándékkoncert műsorát mindig igyekeztek valamilyen aktualitáshoz kötni: 2004-ben, az uniós csatlakozás évében Beethoven IX. szimfóniáját adták elő, az elmúlt esztendőkben pedig a különböző évfordulókhoz kapcsolódóan Mozart-, Bartók-, Kodály-, és Liszt-művek is szerepeltek a programban.
Idén Itáliához kötődik az ajándékkoncert műsora. Elhangzik majd A sevillai borbély és a Hamupipőke mellett a legismertebb és legtöbbet játszott Rossini-opera, az Olasz nő Algírban nyitánya és a Felix Mendelssohn itáliai tanulmányútja után született IV., Olasz szimfóniája. A koncert második felében Csajkovszkij Olasz capriccióját mutatja be a Szegedi Szimfonikus Zenekar, az est pedig a modern olasz zene egyik vezéralakjának tartott Alfredo Casella Itália című, zenekarra írt rapszódiájával zárul.

forrás:MTI