A betakarítást az időjárás nem befolyásolta, mert a munkát segítette. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél június 27-én az őszi árpa betakarításával kezdték, ezt követően pedig az őszi búzát takarították be. Mintegy 200 hektár integrációban volt termelve, terület 20 százalék kalászossal volt hasznosítva.  Az országos átlag 3,8 tonna volt, a Hód.Mezőgazda Zrt. termésátlaga azonban meghaladta a 4 tonnát – tájékoztatott Makó Endre, a Hód-Mezőgazda Zrt. növénytermesztési igazgatója. Aki hozzátette, a beltartalom, a minőség is ehhez hasonlóan alakult.

Az őszi búzára szánt terület mintegy 30 százaléka vetőmag termesztés céljára szolgát. A fennmaradó 70 százalék túlnyomórésze javítóminőségnek felelt meg, kisebb részre pedig a malmi Euro minőséget ütette meg. A növénytermesztési igazgató elmondta, szerencsére takarmány minőségű gabona nem került betakarításra.

Az idei év hosszú, aszályos időszaka, szelíd termésátlagokat hozott. Ennek ellenére a lehetőségekhez mérten próbálják, vagy próbálták menteni a menthetőt. Tápanyag adásával, vagy az öntözhető felület növelésével. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél idén minden eddiginél korábban silóztak.  Azon kukoricáknál, amelyek felsültek, vagy nem kapták meg a megfelelő mennyiségű vizet július 21-én elkezdték a silózást. Ez egy kényszermegoldás volt. A kikelt magokból növekedő növényekből, ami még szemet nem tartalmazott, megpróbálták a silóhasznosításra még ideális nedvességtartalmú szárat silózni növendékállatok számára, tápanyag alapanyagként hasznosítani. Így némi értéket, hozamot sikerült a tábláról bevinniük.

Amit lehetett, felszíni, vagy altalaji öntözéssel, öntöztek, így azokat nagy valószínűséggel biztonságos és jó minőségű beltartalommal sikerül majd betakarítani. A napraforgók jobban tűrnek, de sajnos ezeknél a növényeknél is alul 3-4 levél felsült. A kis csapadék azonban segített valamit, de ez nem elegendő ahhoz, hogy a korábbi évek termésátlagát hozzák.

Kodácz Csengele