Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) felületén 14 ezer állásajánlat szerepel, amelyek svájci munkavégzésre hívják az EU-tagállamok polgárait, köztük a magyarokat is.

Magyarországról toboroznak

A magyar Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, az EURES és a svájci partnerük augusztus 10-én toborzást tart Budapesten: au-pair és háztartási segítő munkakörökbe keresnek embereket. Kiváló német, angol vagy francia nyelvtudás, jogosítvány, pedagógiai vagy egészségügyi végzettség szükséges a munkához. 2-3 éves szerződéseket ajánlanak. Az EURES-en hirdetett ilyen jellegű állásoknál a kereset 3600-4500 svájci frank (240 forintos árfolyamon átváltva 864 ezer-1,08 millió forint) között mozog.

A legkeresettebb szakmák között szerelőket, műszerészeket, építőipari szakmunkásokat találunk. A svájci vendéglátóiparba szakácsokat, pincéreket, szállodai személyzetet keresnek a munkaadók. Egy felszolgáló keresete 3400-5000 svájci frank (816 ezer-1,2 millió forint) között mozog, egy szakács pedig még ennél is magasabb fizetésre számíthat (száznál is több ajánlat szól nekik). A szolgáltatási iparágakban 4,5 millióan dolgoznak, 250 ezren a vendéglátásban. Ez utóbbi szektorban a külföldiek aránya igen magas: 42 százalékos.

Informatikusként 4000-6000 svájci frankot (960 ezret – 1,44 milliót) kereshetünk, egy elméleti fizikus pedig 7980-9100 svájci frankot (1,9-2,2 millió forintot) kap – derül ki az EURES állásajánlataiból 7500-8300 svájci frank (1,8-2 millió forint) havi bért kínál egy luzerni munkaadó a webdesignereknek.

Fontos azonban, hogy nyelvtudás nélkül nem kaphatunk munkát. Az országnak négy hivatalos nyelve van: a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Az irodalmi némettel viszont nem sokra megyünk, a svájci dialektus teljesen más, mint amit az iskolában tanulunk.

Egyébként az alpesi országban igen kevesen vannak, akik 3000 svájci franknál kevesebbet keresnek teljes munkaidőben. Államilag meghatározott minimálbér ugyan nincs (Jura kanton volt az egyetlen, ahol szerepelt az alkotmányban minimálbérre vonatkozó passzus, de a végrehajtáshoz szükséges törvény még nem született meg).

Népszavazást szervez az egyik svájci szakszervezet arról, hogy 22 frank (5280 forint) órabérben állapítsák meg országosan a minimálbért. Ez azt jelentené, hogy egymillió forintnál is magasabb lenne az országban a kötelező legkisebb munkabér egy hónapban.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagbér 2011-ben 5979 frank volt. Az egyik szakszervezet egy bérkalkulátort alkotott, amelynek segítségével kideríthetjük, hogy a végzettségünkkel mennyi fizetésre számíthatunk.

Minden drága

Nemcsak a fizetések, hanem a megélhetési költségek is nagyon magasak Svájcban. Norvégia és Dánia mellett ez a legdrágább ország Európában. A francia és az olasz területek kissé olcsóbbak, mint a német rész.

Egy egy hálószobás lakás bérleti díja 800-900 svájci frank egy hónapra, ebben az összegben a fűtés és a meleg víz ára benne van. Ha házat bérelnénk, annak a havidíja 3000 franknál kezdődik. Az ingatlanokat hosszú távra adják ki szívesen, és általában a kaució a három havi lakbér.

Hipermarketeket, nemzetközi bolthálózatokat nem nagyon találunk az alpesi országban. A kisebb boltok kínálatában egy félkilós kenyér 1,50-3,50 frank körüli áron kapható. Egy liter tej ára 1,20, egy kiló disznóhús 25-35, egy egész csirke 20 franknál kezdődik.

forrás és teljes cikk:profession.hu