Déltől, az eperfák tövében a látogatók megismerhetik a dinnyetermesztés hagyományos módszereit is, és megtudhatják, melyek az érett görögdinnye ismérvei – mondta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense.
Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, a legbátrabbak pedig azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből; volt olyan év, hogy három kilónál is többet kellett elfogyasztani a győzelemhez.
A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd. Ehhez az érett sárgahúsú gyümölcs belét kétcentis darabokra vágják, üstben állandó kevergetés mellett főzik, amikor pedig levet ereszt, kevéske citromhéjat és vaníliarudat adnak hozzá. Ahogy a felére besűrűsödött, jöhet a cukor, amikor az is felolvadt, citromlé kerül bele, ami nemcsak kellemes ízt ad a lekvárnak, hanem megőrzi a világos színét is.

A legkisebbeket kézműves-foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Ez utóbbi rejtelmeibe Tamás Gábor ételszobrász vezeti be az ügyes kezű vendégeket, akikre azonban nem vár könnyű munka, hiszen a gyümölcsök közül a görögdinnyét a legnehezebb faragni, mert könnyen hasad.
Egy rövid színházi előadás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket: ebben Móricz Zsigmond leírása alapján a dinnye- és a tengericsősz mindennapjai elevenednek meg.
A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladvány lenne a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe – még a sárgadinnye is jelzi kissé, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul “hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, más a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.

forrás:MTI