Tartottak már konferenciát a bulgáriai Veliko Tarnovóban, a németországi Oldenburgban és most az erdélyi Fogarason zajlik a sorozat harmadik etapja – tudtuk meg Blazovich Pétertől, az Emlékpont intézményvezetőjétől. A hódmezővásárhelyi intézmény 7 fővel képviselteti magát, és aktuális kutatási eredményeikről számolnak be. Blazovich Péter kiemelte, az egyik kutatójuk témája a volt Szovjetunió nemzetközi kapcsolatrendszere, amelyet stílszerűen orosz nyelven fog ismertetni. A konferencia nyelve egyébként az angol.

Az ügynök múlt kutatásával kapcsolatos eredményekről is beszámolnak. „Megpróbáljuk láttatni a román, a bolgár és a német hallgatósággal, hogyan működtek Magyarországon a titkosszolgálatok. Ezen a területen jóval előrébb járunk a román és a bolgár félnél. Bulgáriában a közeljövőben nyílik meg a budapesti és a hódmezővásárhelyi intézethez hasonló, a kommunista diktatúra történetével foglalkozó intézet, amelyhez előzetes tapasztalatszerzésre szakértőket is küldtek Magyarországba” – mondta az intézményvezető.

Várhatóan 35-40 résztvevővel zajlik a konferencia, és körülbelül ugyanennyi előadás hangzik el a 2 és fél, 3 nap alatt.

Blazovich Pétertől azt is megtudtuk, hogy szeptember elején Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban lesz majd a zárókonferencia, ahol Vásárhely és a régió szépségeit, nevezetességeit is bemutatják. A románok jelezték, hogy bár a pályázat 7 fő részvételét támogatja, ők akár kétszer ennyien is jönnének, nagy az érdeklődés az Emlékpont és a város iránt.

Kokovai Péter