A hőmérsékletingadozás, a nyári, fülledt, párás meleg megviseli a szervezetünket. Ilyenkor a kismamák is sokkal érzékenyebbek. A várandósság eleve terhelést hoz a szervezetre. A nagy melegben pihegnek, hamarabb kifáradnak és a lábuk is jobban dagadhat. Nem kell megijedni, ha ezt tapasztalják. Polcolják fel a lábukat, ez enyhíti a dagadást és naponta többször zuhanyozzanak le, langyos vízzel. Strandra is kimehetnek, de arra figyeljenek oda, a meleg- vagy gyógyvizes medencéket kerüljék el, mert vérnyomás emelkedést okozhat nekik. Sok kismama a fertőzésektől fél. A terhesség ideje alatt a hüvely PH-ja megváltozik, ezt a hüvelyben található, fertőzések ellen védő laktobacilusok nem szeretik és elpusztulnak. Ha strandolás után használnak a kismamák tejsavat tartalmazó intim mosakodó gélt, akkor az védhet a lehetséges gombás fertőzések ellen. A kisbabák is nehezen viselik a meleget és fronthatásokra is érzékenyek lehetnek. Ilyenkor sokkal többet sírnak és nyűgösebbek. Szabó Anita területi védőnő szerint ilyenkor a legjobb, amit egy anyuka tehet, ha sok türelemmel megpróbálja megnyugtatni gyermekét.

Egy liter anyatej ára 1800 forint. A védőnő elmondta egyszer egy olyan anyukával találkozott, aki napi 3 liter tejet is képes volt lefejnie. Ez azonban nagyon ritka. Amikor egy anyukának elapad a teje, akkor nagy segítség az, ha vásárolhat anyatejet. Azonban ezt is hamisíthatják, például úgy, tehéntejet adnak el. Fontos, hogy az alapvető higiéniás szabályokat betartsák. A fejét követően le kell hűteni az anyatejet, amelyet testhőmérsékletűen kell a babának adni. Ha elutazunk, akkor csak abban az esetben vigyünk magunkkal anyatejet, ha annak megfelelő hűtéséről gondoskodni tudunk, ugyanis megromolhat. A tej lefejését kézzel, vagy gépi módszerrel is végezhetjük. Az ideális az, ha a gyermek 6 hónapos koráig szophat. A védőnő elmondta, sok anyukának a kötelék miatt fontos, hogy a szoptatási időszak ennél tovább tartson. A szoptatási időszak alatt az anyuka mellőzze a dohányzást és kerülje az alkohol fogyasztását. Igyon viszont sok folyadékot, például olyan gyógyteát, amely fokozhatja a tej termelődését.

Ha lehet, akkor kerüljük várandósként a légkondicionáló berendezéseket. Vagy ha használjuk, akkor figyeljünk oda néhány nagyon fontos szabályra. Ne legyen túl alacsony hőfokra állítva! Ez nemcsak azért lehet veszélyes, mert megfázhatunk, hanem azért is, mert a lehűtött helyiségből ha kimegyünk a kinti melegbe, akkor a nagy hőmérsékletkülönbség hatást gyakorolhat a vérnyomásunkra és megbetegedhetünk. Tisztítsuk ki a klímát! Sok betegséget kaphatunk el akkor, ha a kötelező karbantartási munkákat, mint a tisztítást nem végezzük el. Ne álljunk közvetlenül a légkondicionáló berendezés alá! Abban a szobában, ahol a kisbaba van, ha lehet mellőzzük a klíma használatát. Ha nagyon meleg van, akkor egy ventillátort, biztonsági óvintézkedések mellett használhatunk. Segíthetünk gyermekünknek vizes törölközővel is: a benedvesített, nem túl hideg törölközővel átdörzsöljük a csuklóját, vagy a lábfejét és picit enyhíthetünk a melegén. A védőnő szerint azonban a legjobb megoldás az, ha naponta többször megfürdetjük a picit, vagy ha nagyobb és kertes házban lakunk, akkor az udvarra kihelyezünk egy pancsoló tálat, amelyet kedvére használhat.

Kismamaként is kerüljük, hogy 11 és 15 óra között a napon tartózkodjunk. Ugyanez természetesen a gyerekünkre is érvényes. Ha kimegyünk a napra, akkor mind magunk, mind gyermekünk bőrét kenjük be, többször is naptejjel. A legnagyobb faktorszámot használjuk. Már a napon való tartózkodást megelőző fél órával érdemes átkenni. Fedetlen fővel ne vigyük ki gyermekünket. És vásároljunk számára UV szűrős napszemüveget is, mert az erős napsütés hatására a látása károsulhat. A fent leírtak használatát nemcsak strandra menetelkor érdemes betartani, hanem akkor is, ha csak a boltba szaladunk le, vagy sétálni indulunk.

Ha egy pár gyermeket szeretne, már a tervezés időszakában célszerű felkeresniük védőnőt. A várandósság megállapítása után a kismamák a védőnőnél jelentkeznek tanácsadásra. Ez a következő kilenc hónap során még legalább négy alkalommal történik meg; a tanácsadás során ellenőrzik a kismama súlyát, vérnyomását, esetleg a baba szívhangját, illetve lehetőség adódik a személyes problémák megvitatására, egyéni tanácsadásra is. Szülés után, a hazatérést követő 48 órában felkeresi a védőnő a családot, majd a gyermekágyas időszakban (ez az első hat hét), hetente egyszer meglátogatja a babát és a mamát. A védőnő látogatása a gyerek hatéves koráig folyamatos, bár egyre ritkább. Az első évben havonta, hároméves korig kéthavonta keresi fel a családot. A védőnő nyomon követi a kicsi fejlődését, figyelmeztet a közelgő kötelező oltásokra, tanácsokat ad a gyerek fizikai, lelki és szellemi egészségének megőrzésére is. Óvodáskorban a gyerekeket évente kétszer keresi fel a védőnő otthonukban.

Kodácz Csengele