A kardozó Szilágyi Áron parádés vívással jutott döntőbe a londoni olimpián. A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes magyar három győzelemmel jutott az elődöntőig, a maláj Ju Peng Kean után (15-1) a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki magabiztosan, majd 15-13-ra legyőzte a német Max Hartungot. A döntőbe jutásért ellenfele a csapatban az utóbbi három világbajnokságon aranyérmes orosz Nyikolaj Kovaljov volt, a 22 éves, világranglistán hatodik magyar ellenállhatatlan vívással 15-7-re győzött.

A másik ágról az olasz Diego Occhiuzzi jutott be, aki az elődöntőben 15-11-re verte a román Rares Dumitrescut.


A rendezők látványos showműsort csináltak a döntőből, bokszmeccsekhez hasonló bevonulás után a hangosan beszélő mutatta be a két kardozót és a mérkőzésvezetőket a tomboló közönségnek.

Az első pont a 2. másodpercben a határozottan lerohanó Szilágyié lett, a második is egy visszaszúrás után. Az olasz nem tudott hozzászólni az asszóhoz, az edzője hajtotta előre, hiába, 4-0 lett hamar. Szilágyi eksztázisban vívott, 5-0, lerohanásból 6-0, az olasz videózsürit kért, de ez sem segített.

Utána együttes találat jött, de a céltudatos, határozott, kegyetlen Szilágyit nem lehetett megállítani, 7-0 után jött az olasz első találata. Hiába, 8-1-nél jött az egyperces szünet, az elképesztően koncentrált magyart nem lehetett eltéríteni. Az olasz feljött 8-3-ra, jött több együttes találat, majd 9-5-re, utána 9-6-ra alakult az állás.

Átvett támadással lett 11-6, tiszta egylámpással 12-6, már csak három tusra volt az arany. 12-7 után védés-visszavágással 13-7, indított támadással 14-7. Az olasz lába begörcsölt, Szilágyi segített ápolni. A következő támadásból ismét talált (15-8), és 22 évesen olimpiai aranyat nyert.

Forrás: SportGéza