A roma önkormányzat közgyűlésén és közmeghallgatásán részt vett a vásárhelyi önkormányzat és a hivatal számos vezetője: Almási István és dr. Kószó Péter alpolgármesterek, dr. Korsós Ágnes címzetes főjegyző, dr. Makó András aljegyző, valamint dr. Ambrus Norbert és Mucsi László irodavezető is.

Ajtai Éva, a roma önkormányzat korábbi vezetője jogerős bírósági elmarasztalását követően májusban mondott le, és a Mátrai Attila vezetésével megalakult új önkormányzat megalkotta „Újrakezdés 2012” elnevezésú programját. Az elnök kifejtette: a program öt fő pillére az oktatás, a foglalkoztatás, a kultúra, a bűnmegelőzés és az egészségügy. Tárgyalásokat folytatnak a vásárhelyi önkormányzattal, amelynek egyik eredménye, hogy közösen emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól augusztus 2-án.

A roma önkormányzat a rendőrkapitánysággal is együttműködést indított. A közgyűlésen a hatóság képviseletében részt vett Dani Róbert hadnagy, aki leszögezte: a rendőrség soha nem azért kezdeményez eljárást valakivel szemben, mert roma az illető, sőt ilyen nyilvántartást, amelyben az elkövetőket nemzetiségi hovatartozásuk szerint különböztetnék meg, nem létezik a rendőrségen. Azonban hozzátette: amennyiben roma fiatal választaná a rendőri pályát, ebben segítségére lesznek.

Oktatási központ létrehozását tervezi a roma önkormányzat – jelentette be Mátrai Attila, rámutatva: igyekeznének szakmához juttatni nemcsak a cigány embereket, és míg a munkahely teremtés lehetőségként említette egy temetkezési vállalkozás megvalósítását, ahol a szolgáltatásban és a szükséges tárgyak előállításában egyaránt részt vehetnének az általuk képviseltek. De terveik között van színjátszó csoport létrehozása, és olyan rendezvényen is gondolkoznak, ahol a roma konyha ízeit mutatnák be.

A program keretében szeretnék, ha a cigány emberek nagyobb számban vennének részt az Egészséges Vásárhelyért Program szűrővizsgálatain, továbbá azt is szeretnék, ha a városban több roma polgárőr teljesítene szolgálatot.

 

##video:263576##

 

A közmeghallgatás során Klepács Rozália megköszönte, hogy szülei az Észak utcáról a környékükre, a Szabadság térre költözhettek önkormányzati lakásba, azonban szeretné, ha nemcsak féléves bérleti szerződést kötne a város az idős emberekkel, akik a bérleti és közüzemi díjakat egyébként pontosan fizetik.

Lakatos Mária jelezte: nyolc éve van lakásigénylése, ám nem kapott az önkormányzattól lakást, míg Kenéz Róbertné munkahelyet szeretne. Mint elmondta, a négymillió forintos jelzáloghitele után a törlesztő részlet a duplájára nőtt, és mint mondta, olyan munkaszerződéssel szeretne dolgozni, amely nem néhány hónapra,m hanem több évre biztonságot jelentene számára.

Mátrai Attila elmondta: a lakásügyi kérdésekben a nemzetiségi önkormányzatnak nincs közvetlen jogköre, azonban tárgyalásban állnak a város önkormányzatával, hogy a vásárhelyi lakásügy tanácsadó testületbe ők is delegálhassanak tagot.

Arnay