Korszerű kazánokra, napkollektorokra, a fűtési rendszerek korszerűsítésére írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A pályázat a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a minisztérium utólag téríti meg a korszerűsítésre fordított pénz legfeljebb 40 százalékát. A kondenzációs gázkazán beépítését lakásonként legtöbb 850 ezer forinttal támogatja a NFM.

Amennyiben valaki megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezést épít be az ingatlanba, lakásonként maximum 1,5 millió forintra pályázhat. Ez utóbbi körbe tartozik a napkollektor, a hőszivattyú, a brikettet, pelletet, faaprítékot haszosító kazán, a faelgázosító kazán. A beruházás kondenzációs gázkazán beépítésével is kiegészülhet.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is, de ennek mértéke nem lehet több a megpályázott pénz 8 százalékánál. A pályázatból a kivitelezés munkadíját is lehet fedezni, amennyiben nem több az igényelt támogatás 30 százalékánál.

A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai jelentkezhetnek. További feltétel, hogy olyan lakóépületre lehet pályázni, amelyet 2006. december 31. előtt jogerősen használatba vettek. Az igényléseket augusztus 27-től lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton, ameddig a pályázati keret ki nem merül. A rendelkezésre álló összeg 864,4 millió forint.

Forrás: origo.hu