A 2013. első félévében esedékes ír uniós elnökségnek kiemelt szerepe lesz a 2014-től kezdődő KAP véglegesítésében, ezért különösen fontos a tagországok véleményének megismerése – jelentette ki Simon Coveney a magyar kollegájával folytatott megbeszélésen.

Mindkét tárcavezető hangsúlyozta, hogy erős, Közös Agrárpolitikára van szükség a jövőben is. Fontos továbbá, hogy a KAP-ra szánt keret, ezen belül a gazdálkodóknak jutó támogatások összege ne csökkenjen.

Több figyelmet kell fordítani a KAP egyszerűsítésére és ésszerűsítésére, mert  úgy látjuk, hogy a Bizottság javaslata alapján túlságosan bonyolult rendszer van születőben – jelentette ki Fazekas Sándor.

A két miniszter támogatja egy olyan modell kidolgozását, amely a SAPS (egységes területalapú támogatások) rendszert alkalmazó, mint például Magyarország, valamint a történelmi alapon kifizető országok – így Írország – számára is megfelelő.

A jelenlegi tervek szerint a Magyarországon felhasználható közvetlen támogatások (I. pillér) összege nem csökkenne, azonban a vidékfejlesztésre (II. pillér) költhető források 10 %-kal szűkülnének, és ez hazánk számára elfogadhatatlan – szögezte le Fazekas Sándor.

Magyarországnak kiemelt célja a kisgazdaságok támogatásának egyszerűsítése, melyet Írország is elfogad, de ennek megvalósítását a tagállamok döntésére bízná.

A két miniszter egyetértett abban, hogy az egyes tagországok, de az egész Európai Unió jövője miatt is nélkülözhetetlen a fiatal gazdák kiemelt támogatása. A magyar álláspont szerint minden fiatal gazdát, és nemcsak a mezőgazdaságba újonnan belépőket kell forráshoz juttatni.

A KAP zöldítését mindkét ország elvi szinten támogatja, de hangsúlyozták, hogy egyes konkrét javaslatokat túl szigorúnak tartanak. Így például az állandó legelő fenntartásának előírását, valamint, hogy meghatározott területnagyság fölött legalább háromféle növényt kell termeszteni. A magyar álláspont szerint az ökológiai célterület 7 %-os nagysága is túlzott mértékű.

Simon Coveney hangsúlyozta, hogy gyakorlatias, életszerű megoldást kell találni, mert nem szabad értékes termőföldeket kivonni a mezőgazdasági művelés alól. A két tárcavezető túlzottnak nevezte a zöldítést nem teljesítő gazdálkodókkal szemben tervezett szankció mértékét.

Magyarországnak az érzékeny ágazatoknál szüksége van a termeléshez kötött támogatásokra, amelynek tervezett összegét növelni kívánja, és ki szeretné terjeszteni a sertés, baromfi és dohány ágazatokra. Írország erre a célra 5%-ot tud elkülöníteni, de kész egy kompromisszumos megoldás kidolgozására.

A két tárcavezető megállapodott abban, hogy az uniós halászati politikával összefüggő kérdésekről a jövőben részletes szakmai egyeztetést folytatnak.

A tárgyalás végén Fazekas Sándor sikeres és eredményes elnökségi munkát kívánt ír minisztertársának, és reményét fejezte ki, hogy a kitűnő magyar borok az ír elnökségi rendezvényeken is megismerhetőek lesznek.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium