Kedden hívták fel a figyelmet a hatóságok arra, hogy az utóbbi hetekben három lépfene megbetegedést regisztráltak Németországban, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő volt, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba.
Erről az OEK heti hírlevelében is beszámolt: “a fertőzés veszélye mind Németország, mind más európai uniós tagállam területén jelenleg is fennáll, és újabb esetek fordulhatnak elő az intravénás szerhasználók között”.
Az OEK az MTI megkeresésére közölte: azért hívták fel a figyelmet a heroint használók körében Európában jelentkező betegségre, hogy tájékoztassák az egészségügyi dolgozókat, különösen az infektológiai, sürgősségi és a toxikológiai osztályok munkatársait annak érdekében, hogy ha intravénás szerhasználó beteget látnak el, gondoljanak az antraxfertőzés eshetőségére is. A Nemzeti Drog Fókuszpont pedig a tájékoztatást továbbította az összes olyan drogambulanciának, tűcsereszervezetnek, amellyel kapcsolatban áll, így ezen intézmények munkatársai időben tájékoztathatják klienseiket a potenciális veszélyforrásról.

Kiemelték továbbá, hogy a droghasználókat érintő 2009-2010-es járvány során Németországban, Angliában és Skóciában diagnosztizáltak megbetegedéseket, a magyarországi intravénás szerhasználók nem voltak érintettek. Lépfene megbetegedést Magyarországon még soha nem fordult elő droghasználók között. Magyarországon legutóbb 2000-ben regisztráltak két lépfene megbetegedést egy állattartótelepen dolgozó tehenészek között – írta az OEK.
A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009-2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő a heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.
Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt antraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfenefertőzés miatt.
A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

forrás:MTI