Darányi Mariann elmondta: jelenleg nincs front az ország felett, de intenzív melegedés zajlik a légkörben, dél, délnyugat felől. Késő délután viszont már északnyugat felől eléri az országot egy hidegfront. Ez a hőmérsékletváltozás pedig igénybe veszi az emberi szervezetet – tette hozzá. A meteorológus szerint, akiknek volt bármilyen sérülése, törése, vagy ízületi ficama, műtétje, azok “különösen érzik” a hőmérsékletváltozást. Darányi Mariann hozzátette: megfelelő életmóddal, pihenéssel lehet a tüneteket mérsékelni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Ezenkívül az említett három megyében, valamint Vas, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest területére a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavakon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Darányi Mariann elmondta, hogy a hidegfront mentén heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek kíséretében az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre, akár 2-5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.

A meteorológus azt is elmondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre, Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.

forrás:MTI / atv