A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara tagjainak évente tagdíjat kell fizetniük: ennek mértékét a tagok gazdasági súlya alapján, sávosan határozza meg a szervezet – a fideszes Csizi Péter javaslatára – úgy, hogy az egymillió forintot nem haladhatja meg a tagdíj.
A törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, és azt már csütörtökön – kivételes sürgős tárgyalással – el is fogadta a Ház, 247 igen szavazattal, 73 nem ellenében. A Fidesz-KDNP legtöbb képviselője igen gombot nyomott, nemmel voksolt viszont az ellenzék mellett három fideszes is: Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, Koszorús László és Nagy Gábor Tamás.
Az agrárkamara négy alelnököt választ majd: a mezőgazdaságért, az élelmiszeriparért, a vidékfejlesztésért és a kis- és középvállalkozásokért felelőst. Utóbbi egyben az elnök általános helyettese.
Az agrárkamara az első kamarai választásokat követően, a küldöttgyűlés megalakulásával és az alapszabály elfogadásával egyidejűleg jön létre. Az agrárkamara ülését az első választások lezárását követő harmincadik napon, de legkésőbb 2013. március 31-ig kell megtartani. Az agrárkamara létrejöttének napján a szervezet tagjává válnak a törvény hatálybalépésének időpontjában agrárgazdasági tevékenységet folytató gazdák és gazdálkodó szervezetek.
Az agrárkamarai tagságra kötelezettek a tagnyilvántartás összeállítása és működtetése érdekében a most elfogadott törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül kötelesek az agrárkamarai tagnyilvántartásba bejelentkezni, és ötezer forint kamarai hozzájárulást fizetni.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
Az MSZP a nap folyamán arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az agrárkamarai törvényt, ha a parlament elfogadja azt. A szocialista Gőgös Zoltán elmondta: Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetővel arra hivatkozva kérték ezt, hogy az előterjesztést – amely nagyjából félmillió érintettnek írna elő kötelező köztestületi tagságot az agrár- és az élelmiszer-gazdaságban – a kormány hétfőn nyújtotta be a parlamentnek, és három nap elteltével már szavaznak is róla. Véleményük szerint semmi sem indokolja a sürgősséget, és amiatt sérül a jogbiztonság.

forrás:MTI